Ekonomická nálada v eurozóně je lepší, než se čekalo

29.09.2020
Euroskop, ČTK

Ekonomická nálada v eurozóně v září po poklesu vinou koronaviru znovu vzrostla. Zlepšila se více, než se čekalo, i když stoupla méně než v předchozím měsíci. Vyplývá to z dnešních údajů Evropské komise (EK). Optimisticky vidí situaci především sektor služeb. Index na září vystoupil na 91,1 bodu ze srpnových 87,5 bodu.

Indikátor tak překonal očekávání analytiků, kteří v anketě agentury Reuters jeho zářijovou hodnotu odhadovali v průměru na 89 bodů. V červenci byl index na 82,4 bodu.

Lepší náladu mají především firmy podnikající ve službách, které se na tvorbě hrubého domácího produktu (HDP) eurozóny podílejí zhruba ze dvou třetin. Jejich očekávání vystoupila na minus 11,1 ze srpnových minus 17,2 bodu.

Souhrnný index nicméně zůstává pod úrovněmi z období před příchodem koronavirové krize. Začátkem letošního roku se hodnota indexu pohybovala nad 100 body, zatímco v dubnu kvůli obavám z hospodářských dopadů koronaviru sestoupila až na 64,9 bodu.

Ukazatel ekonomické nálady v září vzrostl i v celé Evropské unii. Podle komise už vymazal 70 procent poklesu z doby jarní krize.

Ekonomika Evropské unie ve druhém čtvrtletí klesla proti prvním třem měsícům roku o rekordních 11,4 procenta, zejména kvůli omezením spojeným s šířením nového koronaviru. V České republice byl hospodářský propad mírnější.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek