Komise navrhla pravidla pro minimální mzdy v zemích EU

29.10.2020
Euroskop, ČTK

Evropská komise včera navrhla principy, podle nichž by členské země Evropské unie měly jednotně stanovovat „odpovídající“ minimální mzdy svých obyvatel. Unijní exekutiva chce, aby státy snížily rozdíly mezi nejnižšími a průměrnými příjmy, konkrétní závaznou hranici však neupřesnila. Hladinu minimální mzdy by měly státy určovat podle své hospodářské situace tak, aby motivovala lidi k práci a zmenšila dopady současné krize na nejchudší.

„Lidé, kteří mají práci, by se neměli strachovat, zda zabezpečí své základní potřeby. Minimální mzdy musí být schopny reagovat na růst ostatních mezd z minulých desetiletí,“ prohlásil eurokomisař pro zaměstnanost a sociální věci Nicolas Schmit. Téměř desetina pracujících v Evropě se podle něho potýká s chudobou, což by včera navržená směrnice měla změnit.

Plán komise nepočítá se zavedením jednotné úrovně minimální mzdy pro celou unii, ale navrhuje postup, jak by jednotlivé země měly dospět k její dostatečné výši. Státy by měly mimo jiné změnit často nejasná kritéria jejího výpočtu, pravidelně je aktualizovat podle ekonomického vývoje nebo omezit výjimky, pro něž minimální mzda neplatí.

Brusel sladění podmínek minimální mzdy plánuje dlouhodobě, naráží však na odpor části států, které sázejí na kolektivní vyjednávání a žádnou úředně stanovenou nejnižší mzdu nemají. Mezi tyto země vedle severských členů EU patří Itálie či Rakousko. Návrh komise je ke změně přístupu nenutí, také ony by však měly více přiblížit nejnižší vyjednané mzdy průměru.

Zbylých 21 zemí EU včetně Česka pravidla pro minimální mzdu má, podle komise však ne vždy zajišťují její dostatečnou výši. Pokud komisí navrženou směrnici schválí členské státy a Evropský parlament, budou jí členské státy muset svá pravidla přizpůsobit.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek