ECB nechala svou politiku beze změny, signalizovala nová opatření

30.10.2020
Euroskop, ČTK

Evropská centrální banka (ECB) včera podle očekávání ponechala svou měnovou politiku beze změn. Základní úroková sazba tak zůstává na rekordním minimu nula procent, nemění se ani program nákupů dluhopisů. ECB však uvedla, že v prosinci s ohledem na růst počtu případů nákazy novým koronavirem měnovou politiku znovu přehodnotí. Podle ekonomů se banka chystá nákupy dluhopisů zvýšit.

„Všichni jsme se shodli na tom, že je nezbytné přijmout opatření a uzpůsobit naše nástroje na příštím zasedání Rady guvernérů,“ uvedla šéfka ECB Christine Lagardeová. „ECB tu byla pro první vlnu (koronaviru), ECB tu bude pro druhou vlnu,“ prohlásila.

Banka bude o nastavení své měnové politiky znovu rozhodovat 10. prosince. Lagardeová včera zdůraznila, že měnovou politiku musí doplňovat rozsáhlá vládní podpora ekonomiky. „Zásadním zůstává koordinovaný rozpočtový přístup,“ uvedla.

Nejnovější údaje podle Lagardeové ukazují, že ekonomika nyní „ztrácí tempo rychleji, než se očekávalo“. Šéfka ECB rovněž upozornila na „jasné zhoršení krátkodobého výhledu“.

ECB už v letošním roce podnikla sérii mimořádných opatření na podporu inflace a ekonomiky, která se potýká s negativními dopady koronavirové krize. Hrubý domácí produkt (HDP) eurozóny ve druhém čtvrtletí klesl proti předchozím třem měsícům o rekordních 11,8 procenta.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek