Zájem o dluhopisy EU na řešení dopadů koronavirové krize trvá

11.11.2020
Euroskop.cz, čtk

Evropská unie získá z prodeje speciálních dluhopisů dalších 14 miliard eur (přes 370 miliard Kč). Jde o druhé kolo nabídky dluhopisů, s jejichž pomocí chce unie řešit dopady koronavirové krize na zaměstnanost. Zájem o dluhopisy byl mimořádný, stejně jako v prvním kole v říjnu. Investoři nabídli 140 miliard eur, tedy desetkrát tolik, než kolik chce unie získat. S odkazem na manažery emise to včera uvedla agentura Reuters.

Nabízené dluhopisy jsou z unijního programu SURE, jehož cílem je podpořit zaměstnanost v mimořádných situacích, jako je nyní právě pandemie způsobená šířením nového koronaviru.

Unie teď získá osm miliard eur z prodeje dluhopisů se splatností pět let, na které získala objednávky za více než 85 miliard eur. Dalších šest miliard eur pak přinese prodej dluhopisů se splatností 30 let. Poptávka po těchto papírech přesáhla 55 miliard eur.

Obě emise patří mezi takzvané sociální dluhopisy. V tomto formátu je teď financován celý program SURE.

První kolo nabídky dluhopisů, v němž unie v říjnu získala 17 miliard eur z prodeje dluhopisů se splatností deset a 20 let, přilákalo rekordní zájem investorů. Ti nabídli celkem 233 miliard eur.

Dnes nabízené dluhopisy s kratší splatností se budou prodávat v ceně devět bazických bodů pod střední úrovní takzvaných úrokových swapů, papíry s delší splatností pak v ceně 21 bazických bodů nad střední úrovní úrokových swapů.

EU má chystaným programem v plánu zvýšit za méně než deset let objem dluhů až na patnáctinásobek. Smyslem je zajistit peníze pro členské státy, které bojují s dopady pandemie. Unie má k tomu účelu dva hlavní programy. Nynější nabídka přitom unii přibližuje ke společnému vydávání dluhopisů, čemuž se část členských zemí dlouhodobě brání. Až bude plán dokončen, bude EU jedním z největších dlužníků na evropském kontinentě, poznamenal už dříve Reuters.

Program SURE je unijním nástrojem dočasné povahy a jeho smyslem je zabránit masivnímu propouštění v mimořádných situacích. Je určen členským státům, které potřebují zmobilizovat obrovské finanční prostředky pro boj s negativními ekonomickými a sociálními dopady šíření koronaviru na svém území. Ve formě půjček od EU bude moci poskytnout pomoc až 100 miliard eur (2,7 bilionu Kč) zasaženým členským zemím, aby jim pomohl řešit skokové zvýšení výdajů na udržení zaměstnanosti.

Autor: Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek