Inflace v eurozóně zůstává záporná, je nejníže za čtyři roky

01.12.2020
Euroskop, čtk

Spotřebitelské ceny v eurozóně v listopadu stejně jako v předchozích dvou měsících meziročně klesly o 0,3 procenta. Inflace tak stále zůstává na nejnižší hodnotě za poslední čtyři roky. Vyplývá to z dnešního rychlého odhadu evropského statistického úřadu Eurostat, který neobsahuje další podrobnosti ani údaje za celou Evropskou unii.

Loni v listopadu ceny v eurozóně meziročně vzrostly o jedno procento.

K setrvání inflace v záporných hodnotách podle dnešního odhadu Eurostatu přispěly ceny energií, které v listopadu v eurozóně poklesly o 8,4 procenta. Naproti tomu ceny potravin, alkoholu a tabákových výrobků o 1,9 procenta vzrostly. Ceny služeb šly vzhůru o 0,6 procenta.

V době letošních protipandemických opatření brzdících ekonomiku zůstávají hodnoty inflace velmi vzdálené cíli Evropské centrální banky (ECB), která usiluje o to, aby se růst cen ve střednědobém výhledu držel těsně pod dvěma procenty.

ECB už letos podnikla sérii mimořádných opatření na podporu inflace a ekonomiky, která se potýká s negativními dopady krize způsobené šířením nového typu koronaviru. V říjnu centrální banka na svém zasedání nechala podle očekávání měnovou politiku, včetně úrokových sazeb, opět beze změny.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek