Firemní daně? Evropská unie se inspirovala Slovenskem

27.10.2005
Státy Evropské unie by měly mít od roku 2008 společný základ firemních daní. Pro české podniky by to znamenalo faktické zvýšení daní.

Státy Evropské unie by měly mít od roku 2008 společný základ firemních daní. Přeje si to Evropská komise, podle které by měl daňový základ podobně jako na Slovensku obsahovat co nejméně výjimek. Pro české podniky by to znamenalo faktické zvýšení daní, protože by přišly o řadu výjimek, které jim umožňují daně snižovat.

Komise věří, že konsolidovaný daňový základ usnadní firmám výpočet daní v rámci unie a sníží tak náklady na administrativu. Má také zvýšit konkurenceschopnost firem. Daňové příjmy státních pokladen však nemají být poškozeny.
„Netvrdím, že převezmeme plně model slovenských daní, ale rozhodně tento systém je velmi jednoduchý a transparentní. Určitě zvolíme podobnou cestu,“ uvedl včera komisař pro daně László Kovács. Unie přitom výběr daní i výši daňové sazby ponechá plně v pravomoci států. „Chceme zachovat daňovou konkurenci mezi státy,“ řekl Kovács.

Návrh jednotného základu se však nezamlouvá některým zemím a proti návrhu zatím vystupují Velká Británie, Irsko či Estonsko. Rozpaky vyvolal i u českých europoslanců. „Domnívám se, že tento návrh povede ke zbytečné standardizaci či harmonizaci daňových systémů a může v důsledku poškodit české firmy. Členské země by si měly plně zachovat konkurenční výhody svých daňových systémů,“ uvedl europoslanec Ivo Strejček z ODS, který je členem hospodářského a měnového výboru.

Komise chce rovněž zjednodušit systém daní z přidané hodnoty. Kovács včera zmínil, že již dostal neformální příslib států podržet minimální DPH na úrovni patnácti procent v celé Evropské unii na dalších deset let. Formální „ano“ očekává do konce roku.

Téma daní chce komise nastolit i na dnešním neformálním summitu v britském Hampton Courtu. Chce přesvědčit členské státy, že by měly přesunout daňovou zátěž od práce ke spotřebě.

Sdílet tento příspěvek