EP chce před schválením pečlivě prozkoumat dohodu s Británií

12.01.2021
Euroskop, ČTK

Poslanci Evropského parlamentu v pondělí poprvé projednávali dohodu o obchodu a spolupráci mezi Evropskou unií a Británií uzavřenou krátce před koncem loňského roku. Členové výboru pro mezinárodní obchod se shodli, že chtějí úmluvu pečlivě prozkoumat a odhalit její případné nedostatky, než ji schválí plénum europarlamentu. Dohoda platí od začátku roku provizorně a očekává se, že potřebný souhlas v EP získá bez větších problémů.

Část poslanců včera kritizovala fakt, že vyjednávači měli na uzavření smlouvy téměř celý rok po odchodu Británie z evropského bloku loni na konci ledna, dohodli se však na poslední chvíli a parlament tak nedostal dost času na schválení dohody. Členské země EU proto využily možnost podmíněné aplikace smlouvy, při níž se europoslanci vysloví až dodatečně.

„Chceme dát jasně najevo, že toto provizorní provádění, s nímž parlament nesouhlasí, nebude precedentem pro žádné budoucí dohody,“ řekl včera zástupce nejsilnější lidovecké frakce v obchodním výboru Christophe Hansen, který stejně jako další poslanci dával dlouhé vyjednávání za vinu především neochotě Británie ustoupit z některých požadavků.

Dodatečné hlasování podle mnohých členů EP omezuje možnost dohodu odmítnout. Hansen doplnil, že britský parlament sice text dohody, která má i s přílohami na 2000 stránek, schválil za jediný den bez podrobnějšího zkoumání, unijní zákonodárci ji však chtějí podrobně prostudovat.

Řada poslanců včera dala najevo, že ačkoli na dohodě zaručující bezcelní obchod či širokou spolupráci mohou shledat nedostatky, je pro ně lepší variantou než neřízený rozchod s Británií. Někteří z nich už na prvním zasedání výboru oznámili, že úmluvu na plénu podpoří.

Na konečné hlasování dojde až v únoru či březnu poté, co text podrobně prozkoumají všechny parlamentní výbory, do jejichž kompetencí spadá.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek