Evropský bankovní dohled zaostal za vývojem trhu

31.10.2005
Bankovní dohled nesmí být brzdou přeshraničních fúzí a celkově klást překážky v rozvoji bankovnictví. Současný systém národních regulátorů trhu, kteří stojí proti nadnárodním bankám, je nedostačující a zastaralý, volají evropští bankéři.

Bankovní dohled nesmí být brzdou přeshraničních fúzí a celkově klást překážky v rozvoji bankovnictví. Současný systém národních regulátorů trhu, kteří stojí proti nadnárodním bankám, je nedostačující a zastaralý, volají evropští bankéři. Podporují je ostatně i sami regulátoři, tedy především centrální bankéři.

„Roztříštěnost bankovního dohledu klade bankám mnoho překážek, zejména v přeshraničních fúzích. Kromě jiného je to administrativně velmi nákladné, když nadnárodní banka musí plnit požadavky několika národních regulátorů. Je třeba vytvořit jakýsi nadnárodní konsolidovaný bankovní dohled, kam by banka třeba při fúzi podala jednu žádost, tu projednali regulátoři ve všech zúčastněných zemích a výsledek by pak banka opět dostala z centrály,“ popsal výhody vytvoření nadnárodního regulačního úřadu Jaime Caruana, šéf španělské centrální banky.

„Dochází často k duplikacím při podávání žádostí či zpráv o hospodaření a často ani není jasné, který úřad má řešit problém v některé ze zahraničních poboček banky. V zásadě lze říct, že banky prošly dynamickým vývojem, za kterým regulace zaostala,“ doplnil v pátek na bankovním fóru v Bruselu předseda francouzské velkobanky BNP Paribas Michel Pébereau.

Zástupci centrálních a komerčních bank se shodli, že je především třeba zajistit, aby kroky úřadů byly konzistentní, tedy aby si jejich rozhodnutí navzájem neodporovala. Neměly by se tak stávat případy, že centrální banka třeba bude systematicky bránit převzetí domácího finančního ústavu zahraničním konkurentem. Takový postup nedávno v Itálii zažila nizozemská banka ABN Amro, když usilovala o převzetí konkurenční banky Antonveneta. Šéf italské centrální banky Antonio Fazio se tomu snažil všemožně zabránit. Nakonec přes jeho odpor a po intervenci Evropské unie se ABN Amro podařilo akvizici prosadit.

Zjednodušit by měl konsolidovaný bankovní dohled také méně problémové transakce, jako je letošní spojení italské banky UniCredito Italiano a německé HVB Group v hodnotě přesahující patnáct miliard eur. Evropským bankám by takový systém pomohl v konkurenčním boji proti americkým soupeřům. Ti v rámci USA fúzují bez problémů a získávají tak stále silnější postavení. Příkladem mohou být mnohamiliardové fúze Bank of America s FleetBoston nebo JPMorgan Chase s Bank One z loňského roku.

Sdílet tento příspěvek