Situace nezaměstnaných se v Evropě zhoršuje

02.11.2005
Téměř čtyři miliony lidí vzdaly hledání nového zaměstnání, protože nevěří, že by se jim to mohlo podařit.

Beznaděj mezi nezaměstnanými se v Evropské unii postupně zvyšuje. Před deseti lety bylo lidí, kteří přestaly s nadějí hledat novou práci, o 120 tisíc méně, vyplývá z údajů zveřejněných Evropskou komisí.

V Česku zatím podle statistik rezignovalo na vidinu možného zaměstnání 13 tisíc lidí, na Slovensku šest tisíc.

Unie hlásí 20 miliónů lidí bez práce

Hledání práce podle EK nejčastěji vzdávají lidé s nízkým vzděláním, kteří nedokáží nabídnout firmám požadované znalosti techniky či jazyků. Mezi muži a ženami není v tomto ohledu téměř žádný rozdíl. Rezignace na aktivní hledání práce se rovněž zvyšuje s věkem. Lidé, kteří přijdou o zaměstnání jen několik let před dosažením důchodového věku, to pak obvykle řeší právě rezignací na hledání nového místa, nebo využitím předčasného odchodu do penze.

Hranice odchodu do důchodu se všude zvyšuje

Kvůli stárnutí obyvatelstva naléhá EK na to, aby se podíl zaměstnanosti u starších lidí zvyšoval a dosáhl aspoň 50 procent. Dnes činí unijní průměr 41 procent, ČR je na tom se 42,7 procenty nepatrně lépe. Naopak Slovensko s 26,8 procenty a Polsko s 26,2 procenty pracujících starších lidí jsou na tom ze všech 25 států nejhůře.

Komise argumentuje, že klíč k většímu zaměstnávání starších lidí tkví především v celoživotním vzdělávání. Jako vzor dává Švédsko, kde pracuje téměř 70 procent starších lidí ve věku 55 až 64 let, nebo Dánsko, kde tento podíl činí 60 procent.

Sdílet tento příspěvek