Eurofer: Poptávka po oceli v EU by letos mohla oživit

11.02.2021
Euroskop, čtk

Poptávka po oceli v Evropské unii a Británii by po loňském propadu způsobeném pandemií covid-19 mohla letos oživit, i tak však zřejmě zůstane pod úrovní roku 2019. Evropský ocelářský svaz Eurofer odhadl, že za loňský rok spotřeba ocele klesla o 13 procent, letos by ale mohla stoupnout o 13,3 procenta na 152 milionů tun. To však bude stále o dva miliony tun méně než v roce 2019.

Pandemie loni snížila průmyslovou aktivitu, a tím i poptávku po oceli. „Rok 2020 bude pravděpodobně jedním z nejhorších, i kdybychom viděli pozitivní čísla za čtvrté čtvrtletí,“ řekl generální ředitel Euroferu Axel Eggert.

Ve třetím čtvrtletí se spotřeba ocele meziročně snížila o 11,6 procenta na 32,8 milionu tun. To bylo zlepšení proti druhému čtvrtletí, kdy se propadla o 25 procenta. Údaj o spotřebě zahrnuje produkci místních oceláren plus čistý dovoz minus čistý vývoz.

Odhad zatím zahrnuje i Británii, která na počátku loňského roku opustila EU, ale zůstala ještě do konce roku součástí jednotného trhu. Eurofer ve zprávě za letošní první čtvrtletí odstraní Británii z výpočtu a reviduje data, uvedla agentura Reuters.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek