Skupina EIB loni v ČR podpořila projekty za víc než 35 miliard Kč

12.02.2021
Euroskop, čtk

Skupina Evropské investiční banky (EIB) loni v Česku podpořila projekty v hodnotě 1,4 miliardy eur, tj. více než 35 miliard korun. I přes koronavirou pandemii je to podobně jako v roce 2019. Na on-line tiskové konferenci to ve čtvrtek uvedla viceprezidentka EIB Lilyana Pavlovová. Operace skupiny EIB podle ní v ČR loni pomohly zhruba 8000 podniků a podpořily asi 147.000 pracovních míst.

Pavlovová uvedla, že úvěry, které banka v ČR loni poskytla, činily 1,2 miliardy eur. Dceřiný Evropský investiční fond (EIF) se pak zavázal poskytnout dalších zhruba 200 milionů eur v rámci 12 operací zahrnujících kapitálové vklady, záruky či mikrofinancování asi 6870 malých podniků.

„I přes hospodářskou krizi, kterou v roce 2020 přinesla pandemie covid-19, se skupině EIB podařilo udržet v České republice investice na podobné úrovni jako v roce 2019. Společně s našimi českými protějšky jsme poskytli vyváženou podporu jak veřejnému, tak i soukromému sektoru, s cílem zvýšit odolnost ekonomiky a podpořit spravedlivou transformaci,“ řekla ve čtvrtek Pavlovová.

Výše podpory ze strany skupiny představovala podle EIB loni 0,7 procenta tuzemského hrubého domácího produktu. „Evropská investiční banka se i v loňském roce podílela na podpoře celé řady důležitých projektů do strategických odvětví klíčových pro budoucnost České republiky. A jsem velmi ráda, že český soukromý a veřejný sektor dokázal tuto podporu aktivně a efektivně využívat,“ uvedla včera ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). „Od roku 1992 do konce roku 2020 u nás EIB podpořila investice v celkové výši 23,2 miliardy eur. To je zhruba 600 miliard korun,“ dodala.

Evropská investiční banka v roce 2020 poskytla mimo jiné úvěry ve výši 3,2 miliardy korun Středočeskému a Pardubickému kraji na podporu klíčové regionální infrastruktury, zdravotnictví, dopravy, sociální péče, vzdělávání, kultury a energetické účinnosti veřejných budov. Jihomoravský kraj podepsal smlouvu o úvěru ve výši 2,4 miliardy korun na pořízení 37 nových osobních vlakových souprav.

Ministerstvo financí rovněž v loňském roce uzavřelo smlouvu o úvěru s Evropskou investiční bankou na financování projektů vodního hospodářství ve výši osm miliard korun. Mezi tyto projekty patří především podpora výstavby a technického zhodnocení infrastruktury vodovodů a kanalizací, podpora opatření na rybnících a malých vodních nádržích ve vlastnictví obcí, a podpora budování protipovodňových opatření. Dále byla podepsána smlouva se společností ČEPS za téměř pět miliard korun na projekt na posílení infrastruktury pro přenos elektřiny v zemi a na zvýšení integrace obnovitelných zdrojů.

Evropská investiční banka je institucí Evropské unie, která se specializuje na poskytování dlouhodobých úvěrů. Jejími akcionáři jsou členské státy EU. Dává k dispozici peníze na životaschopné projekty a přispívá tím k dosažení politických cílů EU.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek