Průmyslová výroba v eurozóně i EU v prosinci klesla

16.02.2021
Euroskop.cz, ČTK

Průmyslová výroba v zemích eurozóny i v celé Evropské unii v prosinci klesla. V zemích platících eurem se proti předchozímu měsíci snížila o 1,6 procenta, v celé EU pak o 1,2 procenta. Oznámil to včera evropský statistický úřad Eurostat. Analytici v anketě agentury Reuters čekali, že výroba v eurozóně klesne o jedno procento. V listopadu se výroba v obou regionech zvýšila.

Meziročně průmyslová výroba v eurozóně klesla o 0,8 procenta, v celé EU pak o 0,4 procenta. Za celý loňský rok se výroba v zemích platících eurem v průměru snížila o 8,7 procenta, zatímco v členských zemích EU pak o osm procent.

V meziměsíčním srovnání klesla výroba kapitálového zboží a zboží krátkodobé spotřeby. Produkce spotřebního zboží dlouhodobé spotřeby, polotovarů a v energetickém sektoru naopak vzrostla.

Největší pokles v Maďarsku, v Dánsku naopak růst

Z jednotlivých členských zemí, ze kterých jsou údaje k dispozici, pak největší meziměsíční pokles zaznamenalo Maďarsko, a to o 2,5 procenta. Výrazné bylo snížení výroby také v Belgii a ve Finsku. Naopak v Dánsku produkce o 2,4 procenta vzrostla a o téměř dvě procenta se zvýšila také v Portugalsku, Estonsku a Lucembursku.

V meziročním srovnání se zvýšila výroba spotřebního zboží dlouhodobé spotřeby a polotovarů. Největší byl propad výroby v Belgii, na Maltě a v Portugalsku. Naopak na Slovensku, v Polsku a Lotyšsku se výroba výrazně zvýšila.

Zpráva podle analytiků potvrzuje, že ekonomika eurozóny ve čtvrtém čtvrtletí klesla. Na začátku tohoto měsíce Eurostat odhadl, že ekonomika eurozóny v posledních třech měsících loňského roku mezičtvrtletně klesla o 0,7 procenta a meziročně o 5,1 procenta. Ekonomové kvůli pokračujícím koronavirovým omezením očekávají pokles i v prvním čtvrtletí tohoto roku.

Autor: Euroskop.cz, Lucie Nalejvačová

Sdílet tento příspěvek