Inflace v EU vzrostla na nejvyšší úroveň od loňského jara

23.02.2021
Euroskop, čtk

Meziroční míra inflace v Evropské unii v lednu po půlročním období pomalého růstu výrazně vzrostla a vystoupila na 1,2 procenta. Vzhůru šly také ceny v zemích platících eurem, kde po pěti měsících jejich poklesu dosáhla inflace v prvním měsíci letošního roku 0,9 procenta. Uvedl to v dnes evropský statistický úřad Eurostat, který v případě eurozóny potvrdil údaje ze svého rychlého odhadu z počátku února.

V prosinci meziroční míra inflace v EU činila 0,3 procenta, eurozóna byla naopak ještě v deflaci, která činila minus 0,3 procenta.

V celé sedmadvacítce i v eurozóně je lednový růst cen nejvyšší od začátku loňského jara, kdy evropské země začaly zavádět hospodářská omezení kvůli šířící se pandemii. Inflace však stále nedosáhla hodnot z loňského ledna, kdy v EU činila 1,7 procenta, zatímco v 19 státech platících eurem 1,4 procenta.

Nejvyšší inflace byla v Polsku, Maďarsku a České republice

Mezi členskými zeměmi byla v lednu nejvyšší míra inflace v Polsku (3,6 procenta), v Maďarsku (2,9 procenta) a v České republice (2,2 procenta). Naproti tomu nejnižší inflaci mělo Řecko (-2,4 procenta) následované Slovinskem (-0,9 procenta) a Kyprem (-0,8 procenta).

V porovnání s prosincem se meziroční inflace v lednu zvýšila v 18 státech, v šesti zůstala beze změny a ve třech včetně Česka se snížila.

ECB podniká kroky pro zmírnění dopadů koronavirové krize

Inflace přes výrazný růst stále nedosahuje cíle Evropské centrální banky (ECB), která usiluje o to, aby se růst cen ve střednědobém výhledu držel těsně pod dvěma procenty. ECB loni podnikla sérii mimořádných opatření na podporu inflace a ekonomiky, která se potýká s negativními dopady krize způsobené šířením nového typu koronaviru.

V lednu centrální banka sice měnovou politiku ponechala beze změny, naznačila však možnost dalších stimulačních opatření, protože výhled se kvůli pokračování pandemie covidu-19 zhoršuje.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek