Důvěra investorů v ekonomiku eurozóny nejvýše od srpna 2018

06.04.2021
Euroskop, čtk

Důvěra investorů v ekonomiku eurozóny se v dubnu vyšplhala na nejvyšší úroveň od srpna 2018, přispěl k tomu optimismus ohledně očkování proti covidu-19. Vyplývá to z výsledků průzkumu, které dnes zveřejnila společnost Sentix.

Index důvěry se zvýšil na 13,1 bodu z březnových pěti bodů. Jeho nárůst tak byl mnohem výraznější, než očekávali analytici. Ti v anketě agentury Reuters dubnovou hodnotu indexu odhadovali pouze na 7,5 bodu.

Dílčí index hodnocení současné situace vystoupil na minus 6,5 bodu z březnových minus 19,3 bodu. Index očekávání vzrostl na rekordních 34,8 bodu z 32,5 bodu.

Ekonomika eurozóny začala dohánět globální trend

„V řadě členských zemí eurozóny jsou v rámci opatření proti koronaviru opět uzávěry. Tato opatření však mají překvapivě malý vliv na celkové hospodářské oživení,“ uvedla společnost Sentix. „Ekonomika eurozóny donedávna výrazně zaostávala za globálním trendem, v dubnu jej však začala dohánět.“

V loňském roce ekonomika eurozóny kvůli pandemii klesla o 6,6 procenta. Evropská komise (EK) v únoru předpověděla, že v letošním roce se hrubý domácí produkt (HDP) zemí používajících euro zvýší o 3,8 procenta.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek