Unie zjednoduší fúze bank

09.11.2005
Unie si podle evropského komisaře McCreevyho pod tlakem globalizace nemůže dovolit mít 25 středně velkých bankovních trhů s druhořadými hráči ve světovém měřítku. Je třeba využít potenciálu evropského trhu se 450 milióny potenciálních zákazníků

Italský guvernér centrální banky Antonio Fazio tak dlouho bránil převzetí domácí banky Antonveneta nizozemským konkurentem ABN Amro, až si na překážky přeshraničních fúzí evropských bank posvítila Evropská komise.
A slíbila, že takovým akcím, jako byla ta Faziova, udělá přítrž. Včera to na jednání ministrů financí států Evropské unie potvrdil Charlie McCreevy, komisař pro vnitřní trh.

Zatím jen druhořadí hráči

Komisař vyzdvihl několik konkrétních překážek, které banky odrazují od velkých transakcí za hranicemi své domovské země. Jedním z hlavních problémů, které ukázal průzkum komise mezi předními bankéři, jsou malé úspory nákladů, jež případná fúze či akvizice přinese.
Důvodem je nízká úroveň integrace trhu s finančními produkty a náročná administrativa, protože bankovní dohledy v jednotlivých členských zemích kladou na finanční ústavy rozdílné nároky.

Odvětví zaostává

A proč jsou fúze mezi bankami z dvou různých států unie tak podstatné? „Přeshraniční transakce získávají stále více na významu. Jen v letošním roce se 30 procent mezibankovních půjček odehrálo přes hranice jednotlivých členských států. Navíc čtrnáct největších evropských bank, které působí ve vícero státech, ovládá třetinu trhu,“ vysvětlil viceprezident ECB Lucas Papademos s tím, že by bylo dobré zavést evropský konsolidovaný dozor, aby banky mohly podávat pouze jedinou žádost o schválení.
Tento dozor by pak usnadnil i v zásadě bezproblémové transakce, jako je letošní spojení německé HVB Group s italskou bankou UniCredito Italiano.

Sdílet tento příspěvek