EU a Británie vyšetřují zneužití postavení Facebooku na trhu reklamy

07.06.2021
Euroskop.cz, ČTK

Evropská komise (EK) začala vyšetřovat, zda americká internetová společnost Facebook nezneužívá svého postavení na reklamním trhu. Komisi především zajímá, jak Facebook nakládá s daty zadavatelů reklamy a zda získané informace pak nezneužívá k tomu, aby jim konkuroval na trzích, kde sám působí. Komise jako příklad zmiňuje inzeráty uživatelů na nákup a prodej zboží přes Facebook Marketplace. Podobné vyšetřování zahájila i Británie.

„Facebook používají každý měsíc skoro tři miliardy lidí a dohromady téměř sedm milionů firem na Facebooku inzeruje. Facebook shromažďuje rozsáhlé soubory dat o aktivitě uživatelů své sociální sítě a dalších služeb, což mu umožňuje zaměřit se na konkrétní skupiny zákazníků,“ uvedla místopředsedkyně komise a komisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová. „My se podrobně podíváme na to, zda tyto údaje Facebooku dávají nespravedlivou konkurenční výhodu,“ dodala.

Vysoká pokuta v případě porušení zákonů

Facebook v reakci uvedl, že bude plně spolupracovat jak s Evropskou komisí, tak s úřady v Británii. Ukáže se podle něj, že k vyšetřování není důvod. „Marketplace i seznamování lidem nabízejí více možností, oba produkty fungují ve vysoce konkurenčním prostředí, kde je mnoho velkých a zavedených služeb,“ uvedl Facebook podle agentury Reuters.

Evropská komise je výkonným orgánem Evropské unie a má rozsáhlé pravomoci, plní zároveň roli antimonopolního úřadu EU. Pokud dojde k závěru, že firma porušuje antimonopolní zákony, může jí v krajním případě vyměřil pokutu až deset procent z ročních tržeb. Facebook měl za loňský rok tržby 85,96 miliardy dolarů, pokuta v jeho případě by tedy mohla činit až 8,6 miliardy dolarů (přes 180 miliard Kč).

Spolupráce britských a unijních úřadů

Firmy, které přímo konkurují i Facebooku, při propagaci svých služeb na jeho platformě mohou Facebooku poskytovat i komerčně využitelná data. Facebook by pak mohl tato data využít, aby konkuroval firmám, které mu právě tyto údaje poskytly.

„To se týká především poskytovatelů on-line inzerce, platforem, na kterých mnoho spotřebitelů v Evropě nakupuje a prodává zboží. On-line poskytovatelé inzerce propagují své služby na sociální síti Facebook a zároveň konkurují on-line inzertní službě Facebooku, která se jmenuje Facebook Marketplace,“ upřesnila komise. Služba Facebook Marketplace funguje od roku 2016 a k nákupu a prodeji zboží se používá v 70 zemích. EU se jí zabývá od roku 2019, poznamenala agentura Reuters.

Stejné vyšetřování zahájil i britský antimonopolní úřad CMA. „Snahou Evropské komise je s tímto úřadem úzce spolupracovat, jak bude nezávislé vyšetřování postupovat,“ píše se v tiskové zprávě EK.

Autor: Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek