Růst průmyslové výroby v EU v dubnu zpomalil, v ČR byl vyšší

14.06.2021
Euroskop, čtk

růmyslová výroba v Evropské unii v dubnu podle sezonně přepočtených údajů vzrostla proti předchozímu měsíci o 0,5 procenta po růstu o 0,8 procenta v březnu. Ve svém odhadu to dnes oznámil statistický úřad Eurostat. Naopak v zemích eurozóny se tempo růstu výroby zdvojnásobilo – březnový růst o 0,4 procenta se v dubnu zvýšil na 0,8 procenta. V České republice růst výroby zvolnil na 1,8 procenta, byl však citelně nad průměrem EU.

V meziročním srovnání se průmyslová výroba v EU zvýšila o 38,7 procenta, zatímco růst v eurozóně dosáhl 39,3 procenta. Silný růst je odrazem dopadů pandemie, kvůli níž se výroba před rokem přechodně prudce snížila.

Výroba spotřebního zboží dlouhodobé spotřeby se v dubnu proti předchozímu měsíci v EU zvýšila o 2,9 procenta, zatímco v březnu o 0,4 procenta klesla. Produkce energií se zvýšila také o 2,9 procenta, zatímco v březnu vzrostla o 1,3 procenta. V eurozóně pak růst v kategorii výroba spotřebního zboží dlouhodobé spotřeby činil 3,4 procenta po březnovém poklesu o 1,2 procenta. Produkce energií se zvýšila o 3,2 procenta, což znamená zrychlení proti růstu o 1,3 procenta v březnu.

Z jednotlivých zemí, za které už má Eurostat k dispozici údaje, se výroba nejvíce zvýšila v Belgii, a to o 7,4 procenta. Následuje Malta s růstem o 5,6 procenta a Estonsko, kde růst výroby dosáhl 4,4 procenta. Nejvíce naopak průmyslová výroba klesla v Dánsku (-3,8 procenta), v Maďarsku (-3,2 procenta) a v Litvě (-2,4 procenta). V České republice růst zpomalil na 1,8 procenta z březnové hodnoty 2,6 procenta.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek