Prodej osobních aut v EU v květnu prudce vzrostl

17.06.2021
Euroskop, čtk

Prodej osobních automobilů v Evropské unii se v květnu meziročně zvýšil o 53,4 procenta na 891.665 vozů. Na svých internetových stránkách to dnes uvedlo Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA). Na úrovni před pandemií ale trh ještě není, v květnu 2019 se zaregistrovalo 1,2 milionu vozů. Zvlášť výrazný nárůst zaznamenal automobilový trh ve Španělsku, za ním následuje Francie, Itálie a Německo. Česká republika vykázala nadprůměrný nárůst prodeje, a sice o 62,4 procenta.

Od ledna do května se poptávka po nových osobních vozech meziročně zvýšila o 29,5 procenta na 4,31 milionu vozidel. Prudký pokles z prvních dvou měsíců roku vyrovnal nárůst v březnu, dubnu a květnu. Každý ze čtyř největších automobilových trhů vykázal od začátku roku dvouciferný růst.

Prodej největší evropské automobilové skupiny Volkswagen se v květnu v EU v porovnání s předchozím rokem zvýšil o 71,8 procenta na 251.078 vozů. Prodej její české divize Škoda Auto byl ještě vyšší – meziročně stoupl o 73,7 procenta na 53.238 vozů. Nárůst prodeje zaznamenali všichni sledovaní výrobci s výjimkou japonské společnosti Mitsubishi.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek