České stavebnictví bylo v 1. čtvrtletí podle výkonu na 18. místě v EU

28.06.2021
Euroskop, ČTK

České stavebnictví bylo v prvním čtvrtletí s meziročním poklesem o 5,4 procenta mezi 25 zeměmi Evropské unie na 18. místě, údaje z Itálie a Kypru nejsou k dispozici. Meziročně Česko kleslo o pět příček, v porovnání s koncem loňského roku si pohoršilo o jedno místo. ČTK to spočítala z údajů evropského statistického úřadu Eurostat. V zemích EU stavebnictví v prvním čtvrtletí vzrostlo v průměru o 2,2 procenta.

„Čísla dokládají, že pandemie dopadla na stavebnictví v ČR tíživěji než v průměru v zemích EU. Výkonnost českého stavebnictví se tak v kontextu situace v EU dále zhoršuje. Částečně je ovšem toto zhoršení výsledkem statistického efektu srovnávací základny. Loni v prvním čtvrtletí ještě tuzemské stavebnictví nepocítilo náraz pandemické situace naplno. Tak se stalo až v dalších čtvrtletích. Takže letos ve druhém až čtvrtém čtvrtletí by z tohoto důvodu už meziroční propad stavebnictví neměl být tak citelný,“ sdělil ČTK analytik Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Stavebnictví v prvním čtvrtletí meziročně vzrostlo v osmi zemích. Nejvíce ve Francii (o 13 procent), Lucembursku (o 10,2 procenta) a Chorvatsku (o 8,6 procenta). Naopak nejvíce kleslo v Irsku (o 26,8 procenta), Polsku (o 12,7 procenta) a Lotyšsku (o 12,3 procenta).

„První kvartál roku je ve střední a severní Evropě obdobím mimo hlavní stavební sezónu, což komplikuje srovnávání. S touto výhradou se nicméně zdá, že stavebnictví nebylo silnou stránkou většiny ekonomik. Výsledek není úplně překvapivý, když vezmeme v potaz všechna omezení na nabídkové straně, o nichž máme reference, jako poruchy v dodávkách materiálů a nedostatek pracovní síly. Pokud jde o Česko, právě nedostatečná nabídka byla brzdou spíš než poptávka,“ doplnil analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Podle analytika BH Securities Štěpána Křečka je české stavebnictví v zajetí byrokracie. Jak uvedl, přestože existuje silná poptávka po nových nemovitostech, kvůli špatným stavebním předpisům se nedaří stavět dostatečné množství domů a bytů. „Navíc začíná selhávat zásobování stavebních materiálů, což výrazně prodraží realizaci staveb. České stavebnictví je navíc zranitelné kvůli nedostatku pracovních sil. Část zahraničních dělníků se v koronavirových časech vrátila do zemí svého původu a Češi se na jejich místa nehrnou,“ dodal Křeček.

Snížení byrokracie a výrazné zrychlení a zjednodušení stavebního řízení by mohl přinést nový stavební zákon, který schválila Sněmovna a nyní ho projedná Senát. Norma má však řadu kritiků.

Meziroční změna výkonu stavebnictví v zemích EU v 1. čtvrtletí 2021 (v procentech):

Francie

13,0

Lucembursko

10,2

Chorvatsko

8,6

Rakousko

7,8

Belgie

6,9

Dánsko

6,6

Malta

6,1

Rumunsko

0,3

Bulharsko

-0,1

Portugalsko

-1,3

Švédsko

-1,3

Nizozemsko

-1,6

Maďarsko

-2,0

Slovinsko

-3,7

Finsko

-3,8

Litva

-4,0

Německo

-4,7

ČR

-5,4

Řecko

-5,5

Estonsko

-6,7

Španělsko

-10,3

Slovensko

-11,6

Lotyšsko

-12,3

Polsko

-12,7

Irsko

-26,8

Průměr EU

2,2

Zdroj: Eurostat

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek