Aerolinky easyJet zvyšují letní kapacitu na 60 procent úrovně před pandemií

20.07.2021
Euroskop, ČTK

Britská nízkonákladová letecká společnost easyJet plánuje v období červenec až září zvýšit přepravní kapacitu na 60 procent úrovně před pandemií. Znamená to velký skok ze 17 procent v předchozím čtvrtletí. Ke zvýšení kapacit ji přimělo zmírnění proticovidových omezení a zájem o cestování v Evropě, informovala dnes agentura Reuters.

Aerolinky uvedly, že si jsou jisty poptávkou po cestování v létě a na podzim. Svůj letový řád zaměří hlavně na evropské destinace, protože Evropa začala protipandemická opatření rušit rychleji než Británie.

Šéf easyJet je v posledních dvou měsících jedním z nejhlasitějších kritiků přístupu Británie k cestování. Kritizoval hlavně změny na poslední chvíli, které způsobily prudký nárůst rezervací a poté masivní rušení.

Z naplánovaných letů na léto je jich 60 procent v rámci Evropské unie. Obvykle bývají lety easyJetu rovnoměrně rozděleny mezi Británii a EU. Nicméně aerolinky v nadcházejícím období očekávají zlepšení rezervací z Británie, protože se ruší karanténa pro plně očkované při příjezdu z některých evropských zemí.

Období červenec až září je pro aerolinky obvykle nejdůležitějším obdobím, které má i největší podíl na zisku firmy. Zvýšením kapacit v tomto období se easyJet připojil ke konkurenčním nízkonákladovým společnostem, jako je Ryanair a Wizz Air, které také zvýšily kapacity.

Pozitivní výhled easyJetu přichází téměř po roce a půl cestovních omezení. Aby letecké společnosti přežily, byly za tu dobu nuceny propouštět, snížit velikost své flotily a vzít si další půjčky. Za duben až červen, což je pro easyJet třetí finanční čtvrtletí, firma kvůli omezené přepravní kapacitě vykázala ztrátu před zdaněním 318 milionů liber (9,4 miliardy Kč). Výhled na zbytek roku easyJet odmítl poskytnout, protože situace je i nadále nejistá.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek