Evropské státy málo využívají moderní technologie

16.11.2005
Evropským politikům chybí odvaha zavádět moderní technologie do veřejné správy, míní ministryně Bérová.

Mnohým evropským státům chybějí političtí vůdci odhodlaní provést reformy veřejné správy, které jsou nutné pro využívání moderních technologií a tím zajištění efektivního fungování státu. Shodli se na tom účastníci konference evropských ministrů informatiky „Směrem ke znalostní společnosti – zkušenost severských zemí“, které předsedala česká ministryně Dana Bérová.


Podle Bérové nemohou být technologie 21. století s úspěchem nasazovány do veřejné správy, která je organizována a řízena podle 200 let starého modelu. Reformy by podle účastníků konference měly začít u služeb, které se nejvíce využívají a nejvíce je poptává veřejnost, například u celních a daňových aplikací.


Pro státní správu by využívání elektronických služeb mělo být povinné. Například v Dánsku fakturuje státní správa povinně elektronicky. V ČR mají zatím státní orgány povinnost elektronicky komunikovat s Českou správou sociálního zabezpečení.


Konferenci ve spolupráci se švédskou vládou organizovala Evropská komise. Akce se zúčastnili ministři skandinávských států a nových členských států odpovědní za informatiku a regionální politiku, dále komisařka pro regionální politiku Danuta Hübnerová a prostřednictvím videokonference i komisařka pro informační společnost Viviane Redingová.

Sdílet tento příspěvek