EBA: Banky v EU jsou po pandemii lépe připraveny na krize

02.08.2021
Euroskop, čtk

Banky v Evropské unii jsou po pandemii lépe připraveny na vážné hospodářské krize než před třemi lety, a to i v případ nejhoršího scénáře. Vyplývá to z nejnovějších zátěžových testů Evropského bankovního úřadu (EBA). Testy zkoumaly výkon 50 bank v regionu, napsala agentura Bloomberg.

Při testech EBA neuděluje známku prospěl nebo neprospěl, její zjištění je ale vodítkem pro Evropskou centrální banku (ECB) a další regulační orgány při posuzování kapitálových potřeb finančního systému či přiměřenosti výše dividend a odměn zaměstnanců. Výsledky ukázaly, že banky se přiblížily k obnovení vyplácení dividend. ECB na počátku tohoto měsíce uvedla, že hospodářské podmínky se zlepšily natolik, že by mohla v září zrušit omezení pro vyplácení dividend zavedené kvůli pandemii.

Ukazatel kapitálové přiměřenosti bank CET1 na konci loňského roku činil 15 procent. Byl tak nejvyšší od začátku testování. Při nepříznivém scénáři tento ukazatel klesl na 10,2 procenta, což je o něco lepší výsledek než při předchozím testu před třemi lety.

Banky navyšovaly svůj kapitálový základ

„Banky pokračovaly ve vytváření své kapitálové základny,“ napsala EBA. „Dosáhly toho navzdory bezprecedentnímu poklesu HDP EU a prvním dopadům pandemie covidu-19 v roce 2020,“ dodala.

EBA však také upozornila na výrazné rozdíly výkonu mezi jednotlivými bankami. Nejhůře na tom byli věřitelé zaměření na domácí aktivity nebo s nižšími úrokovými výnosy. Z velkých bank v regionu se mezi nejslabší zařadily německá Deutsche Bank a francouzská Société Générale. Obě zaznamenaly prudší pokles ukazatele kapitálové přiměřenosti než v některých minulých testech.

U italské banky Monte dei Paschi di Siena byl v případě nejhoršího scénáře CET1 negativní, což byl nejhorší výsledek ze všech bank zařazených ve vzorku. Nejstarší banku na světě nyní, po záchraně, vlastní stát. Od čtvrtka však vede jednání o svém převzetí s italskou UniCredit.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek