Zbrojovky chtějí snazší vývoz do Evropské unie

21.11.2005
Evropská unie zatím žádná jednotná pravidla pro obchod s vojenskou technikou nemá. Každá členská země si tak vývoz a dovoz reguluje sama.

Jistá česká firma vyváží na Slovensko už čtvrtým rokem komponenty k vojenské spojovací technice. Zatímco v roce 2001 čekala, až jí úřady vydají vývozní licenci, devět dní, loni už to bylo padesát dní.
Jméno podniku její vedení nechce zveřejnit. Bojí se, že by na to doplatili: na udělení licence mají totiž úředníci až šedesát dní.

A podle Asociace obranného průmyslu se v poslední době povolování v mnoha případech protahuje a není ojedinělé, když české podniky čekají na licenci do „bezproblémové“ země Evropské unie i několik měsíců.
Proto chce asociace prosadit, aby připravovaná novela zákona o zahraničním obchodu s vojenským materiálem zjednodušila export do unijní pětadvacítky.

Souhlasí s ní Ministerstvo zahraničí, zpravodajská služba Úřad pro zahraniční styky a informace i nevládní organizace Transparency International, která je jinak velmi kritická k vývozu českých zbraní. Ovšem klíčový úřad, který novelu připravuje – Ministerstvo průmyslu a obchodu – o žádném výraznějším zjednodušení vývozu vojenského materiálu do unie zatím neuvažuje.

Podle poslední zveřejněné zprávy ministerstva zahraničí směřovala v roce 2003 do zemí EU a NATO asi sedmina vojenského exportu. Celkem se vyvezlo materiálu za 83 miliónů eur.

Jedno povolení (ne)stačí

Stačilo by, kdyby zbrojovka každý vývoz úřadům oznámila. „To by pak uvolnilo ruce i úředníkům, kteří musí každou žádost posuzovat. Měli by víc času prověřit skutečně důležité žádosti do zemí mimo unii,“ tvrdí Hynek.
Ministerstvo průmyslu ovšem trvá na zachování dosavadní praxe, tedy povolování každého vývozu. „Takový postup považujeme za správný, neboť zboží zůstává stále více či méně hodné pozornosti bez ohledu na to, komu se prodává. To vyplývá z jeho podstaty,“ říká mluvčí Ivo Mravinac, podle něhož by konečný návrh novely měl být hotov začátkem příštího roku.

Evropa není jednotná

Problémové obchody

Sdílet tento příspěvek