EIB a EBRD se dohodly na prohloubení spolupráce mimo EU

12.10.2021
Euroskop, ČTK

Evropská investiční banka (EIB), která je institucí Evropské unie, a Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBRD) sídlící v Londýně se dohodly na prohloubení své spolupráce mimo EU. Oznámily to včera obě banky.

„Naši podílníci, členské státy EU, nás žádali o zajištění efektivnějšího partnerství s EBRD. A dohoda, kterou jsme včera podepsali, umožní našim institucím ještě lepší spolupráci,“ citovala agentura Reuters prezidenta EIB Wernera Hoyera.

Mezi evropskými představiteli se podle Reuters objevily obavy, že činnost těchto dvou institucí se čím dál více překrývá. EIB je plně kontrolovaná členskými státy Evropské unie, zatímco EBRD vlastní také země z jiných částí světa, včetně Spojených států, Británie či Japonska.

EIB vznikla v roce 1958 a v současnosti je aktivní ve 160 zemích po celém světě. Svou úvěrovou aktivitou se snaží přispívat k dosahování politických cílů EU. EBRD byla založena v roce 1991, aby pomáhala bývalým komunistickým zemím střední a východní Evropy a Sovětského svazu při přechodu k tržnímu hospodářství. Nyní působí ve 38 ekonomikách v Evropě, v Asii a v Africe.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek