Do Prahy přijede polská ministryně klimatu, jednat bude s Brabcem i o Turówu

05.11.2021
Euroskop, ČTK

Do Prahy dnes poprvé přijede nová polská ministryně klimatu a životního prostředí Anna Moskwová. Se svým českým protějškem Richardem Brabcem (ANO) bude jednat mimo jiné o polském hnědouhelném dole Turów. Schůzka se odpoledne uskuteční na polském velvyslanectví v ČR. Podle Česka důl Turów u česko-polské hranice mimo jiné ohrožuje zásoby pitné vody v českých obcích.

Česko-polské vztahy problematika dolu v poslední době narušila. Spor o výpovědní lhůtě mezivládní dohody stále brání jejímu uzavření. Pro Česko není podle dřívějších vyjádření dotčených resortů akceptovatelné, že polská strana v závěru jednání přišla s požadavkem možnosti výpovědi vzájemné smlouvy po dvou letech, přestože těžba má podle stávajícího povolení probíhat dalších 23 let.

Konkrétní rozhovory o smlouvě začaly v červnu, na začátku října ale byly přerušeny. Dohoda by měla vést ke stažení žaloby, kterou ČR na Polsko kvůli dolu Turów a jeho rozšíření podala k Soudnímu dvoru EU.

Tento soud v květnu předběžně nařídil pozastavit těžbu v dole Turów, a to až do rozhodnutí o stížnosti České republiky, která se v únoru na soud obrátila kvůli tomu, že provoz dolu mimo jiné ohrožuje zásoby pitné vody v Libereckém kraji. Polská vláda těžbu odmítá přerušit, protože by to podle ní negativně dopadlo na energetickou bezpečnost země. Polsko proto podalo návrh na zrušení květnového rozhodnutí o pozastavení těžby. Unijní soud Polsku 20. září uložil pokutu půl milionu eur (asi 12,8 milionu Kč) za každý den pokračování těžby.

Moskwová ve středu polské stanici Polsat News řekla, že by k dosažení dohody mohlo stačit jedno jednání. K uzavření dohody podle ní zbývá dojednat jen několik málo věcí. Platforma Společně pro vodu ale ve čtvrtek v prohlášení uvedla, že současná verze česko-polské smlouvy zdroje vody na české straně neochrání a je v rozporu se zájmy ČR.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek