EU plánuje „daňovou mapu“

25.11.2005
Společná pravidla pro stanovování firemních daní by měla zvýšit transparentnost a daňovou konkurenci mezi jednotlivými státy unie.

EU plánuje „daňovou mapu“

„Může být tento úkol vůbec splněn?“ ptá se irský komisař pro vnitřní záležitosti Evropské unie Charlie McCreevy. Stanovený cíl zpochybňuje především z důvodu jeho širokého záběru.
Tvorba konkrétních úprav bude znamenat ještě náročnější a detailnější práci, připouští Kovács. „Chtěli bychom pro firmy nakreslit daňovou mapu Evropy do konce roku 2009,“ cituje list komisaře. V té době končí i jeho funkční období.

Nejde o „trojského koně“

„Podniky plány podporují,“ tvrdí komisař. A kromě zmíněné větší transparentnosti evropského byznysu uvádí i další argumenty – menší náklady na administrativu, méně vyčerpávající boj s byrokracií a celkové zvýšení konkurenceschopnosti podniků. „Současný daňový systém je velkou zátěží pro společnosti,“ míní komisař.
Co však komisař Kovács důrazně odmítá, jsou některé hlasy, že společná pravidla budou „trojským koněm“ pro zavedení jednotné, co nejnižší, daňové sazby v Evropě.

Pro jeho záměr se podle Kovácsových slov vyjádřilo na dvacet zemí Evropské unie, naopak nesouhlasí pět států: Velká Británie, Irsko, Česká republika, Slovensko a Estonsko.

Daňová konkurence

Po tomto pokusu začaly některé ze západních zemí uvažovat o tom, že režimy s rovnou daní okopírují. S možností koketovali konzervativci v Německu a Británii, stejně tak liberálové v Nizozemsku. Brzy však vyšly najevo technické a politické problémy, které by rovná daň ve „zralých“ ekonomikách západní Evropy přinesla. Idea rovné daně se například ukázala být jedním z důvodů, proč němečtí křesťanští demokraté neuspěli u voleb.
(mala)

Sdílet tento příspěvek