Prodej aut v EU v říjnu klesl čtvrtý měsíc po sobě

18.11.2021
Euroskop, čtk

Prodej nových osobních aut v Evropské unii v říjnu meziročně klesl o 30,3 procenta na 665.001. Informovalo o tom dnes na svém webu Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA). Prodej se snížil čtvrtý měsíc po sobě a letošní říjen je nejhorším říjnem v historii záznamů. Nedařilo se hlavně skupině Volkswagen, z níž se nejhůře vedla Škoda Auto. V České republice byl pokles nových registrací mírnější.

Za prvních deset měsíců letošního roku se ale prodej nových automobilů v EU meziročně zvýšil o 2,2 procenta zhruba na 8,2 milionu. Nedávný pokles prodeje v důsledku pokračující krize v dodávkách polovodičů pomohl vyrovnat silný růst ze začátku roku.

Vysoké ztráty počítá automobilový průmysl v Itálii i Německu

Největší evropské automobilové trhy zaznamenaly v říjnu dvouciferné ztráty, stejně jako většina ostatních trhů. V Itálii se prodalo o 35,7 procenta méně vozů, v Německu o 34,9 procenta, ve Francii o 30,7 procenta a ve Španělsku o 20,5 procenta.

V České republice se v říjnu podle ACEA prodalo meziročně o 24,7 procenta méně nových aut, celkem 12.670. Za prvních deset měsíců roku ale počet registrací vykazuje růst o 5,7 procenta na 174.494 aut.

Nedařilo se skupině Volkswagen

Z jednotlivých výrobců se v říjnu obzvláště nedařilo skupině Volkswagen, která v EU prodala meziročně o 44 procent méně vozů. Nejhůře na tom byla Škoda Auto, která je součástí skupiny a které prodej v EU meziročně klesl o 50,2 procenta na 25.905 aut. Za prvních deset měsíců roku ale skupina Volkswagen prodej zvýšila o dvě procenta. Naopak Škoda má i zde propad, a to o 5,3 procenta. Růst nevykázala za toto období jako jediná ze všech hlavních automobilek skupiny.

Výrazně nižší prodej (minus 33 procent) měla v říjnu i skupina Stellantis, jejíž součástí jsou značky Peugeot, Fiat nebo Citroën. Pokles o 31,7 procenta zaznamenala také skupina Renault, naopak jihokorejská skupina Hyundai registruje nárůst o 3,7 procenta.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek