Firma Silon rozšíří výrobu polotovarů do plastikářského průmyslu

30.11.2021
Euroskop, ČTK

Firma Silon z Plané nad Lužnicí zprovozní na začátku roku 2022 novou výrobní linku. Bude na ní vyrábět kompaundy, což jsou polotovary do plastikářského průmyslu pro výrobu vodovodních a topenářských trubek, kabelů, dílů pro auta nebo domácích spotřebičů. Roční výrobní kapacita tak stoupne o 15.000 tun na 85.000 tun. ČTK to v pondělí sdělil jednatel Šuchrat Saidov. Výši investice firma neuvedla.

Silon je výrobce polyesterových stříží a technických polotovarů pro různá průmyslová odvětví. Jak uvedla firma na webu, celosvětově roste poptávka po kompaundech, hlavně pro vodoinstalační potrubí, kabely, ale i v dalších průmyslových odvětvích. Novou technologii zprovozní Silon v prvním čtvrtletí příštího roku. „Poptávka na trhu v USA i EU roste ve všech průmyslových odvětvích s výjimkou automobilového průmyslu. Silon posiluje na trhu výroby kabelů,“ uvedl jednatel. Firma zvažuje ještě další velkou investici do výrobní linky.

Loni se firma dostala ze ztráty. Skončila v zisku po zdanění 41,6 milionu Kč, předloni šlo o ztrátu 21,1 milionu. Tržby meziročně klesly o 18,5 procenta na 2,8 miliardy. Má asi 400 pracovníků. Loni prodala 80.100 tun výrobků, meziročně o 9,2 procenta méně. Vyplývá to z výroční zprávy. Letos prodeje podle firmy výrazně vzrostly. Prvních šest měsíců měl Silon vyprodané výrobní kapacity, ve třetím čtvrtletí zaznamenal malou stagnaci kvůli situaci na automobilovém trhu.

Silon dělá od roku 2002 polyesterová vlákna výhradně z recyklovaných PET lahví. Vlákna se používají hlavně v automobilovém průmyslu, netkané textilie v jednorázových nemocničních oděvech, dámských hygienických potřebách či plenách. Část produkce míří do zdravotnictví, z polyesterového vlákna se vyrábějí roušky, obleky na jedno použití, plenky pro děti i dospělé. Další část výrobků jde do stavebnictví.

Skupina Silon ročně zpracuje miliardu PET lahví, dováží je z celé Evropy. Za rok Silon vyrobí asi 100.000 tun materiálu. Většina výrobků jde na export do více než 30 zemí. V Evropě patří Silon mezi největší výrobce polyesterových stříží a polotovarů. Jeho výrobky jsou třeba ve vozech Porsche i na fotbalovém stadionu Bayernu Mnichov.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek