Životní úroveň v ČR se loni zvýšila na 94 procent úrovně EU, je na úrovni Itálie

30.11.2021
Euroskop, ČTK

Životní úroveň v Česku se i přes pandemii koronaviru přiblížila loni průměrné úrovni zemí EU. Hrubý domácí produkt na obyvatele v paritě kupní síly stoupl loni na 94 procent EU z předchozích 92 procent. Česko je tak na úrovni Itálie a nad úrovní Portugalska (77 procent) a Španělska (86 procent). Vyplývá to z údajů, které v pondělí zveřejnil Český statistický úřad ve Statistické ročence 2021. Nejnižší byla tato úroveň v Bulharsku, kde činila 55 procent průměru EU. Nejvyšší úroveň pak má s 266 procenty Lucembursko.

Česká ekonomika loni klesla o 5,6 procenta, což bylo nejhlubší snížení za dobu existence samostatné České republiky. Loni přitom klesla ekonomika všem zemím EU, kromě Irska. To vykázalo růst HDP o 3,4 procenta. Největší propad měla španělská ekonomika, a to o 10,8 procenta.

Česko si zároveň loni udrželo pátý rok v řadě pozici země s nejnižší nezaměstnaností v rámci EU, a to 2,6 procenta. Druhou nejnižší míru nezaměstnanosti mělo Polsko s 3,2 procenta následované Německem a Nizozemskem s 3,8 procenta. Průměr EU byl loni sedm procent a v případě zemí platících eurem 7,8 procenta.

Ze statistik dále vyplývá, že ČR vykázalo loni třetí nejvyšší míru inflace v EU, a to 3,3 procenta. Nejvyšší vykázalo Polsko (3,7 procenta) následované Maďarskem s 3,4 procenta. Průměr EU byl 0,7 procenta a v případě eurozóny 0,3 procenta.

Statistická ročenka přináší na více než 800 stránkách souhrnné údaje z ekonomiky, demografie a sociální sféry v uplynulém roce. Od vzniku samostatného státu v roce 1993 jde již o 29. vydání.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek