Český průmysl po třech měsících poklesu v listopadu meziročně vzrostl

07.01.2022
Euroskop, ČTK

„Listopadový růst průmyslové produkce představuje dobrý výsledek. Šlo po dubnu zatím o druhý nejsilnější měsíc roku 2021, a to i přes přetrvávající problémy ve výrobě automobilů,“ uvedl ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ Radek Matějka.

Výroba automobilů se proti předloňskému listopadu snížila o sedm procent. Vedle covidové pandemie se potýká také s nedostatkem čipů. To byly také hlavní příčiny předchozího říjnového poklesu. „Říjnový pokles českého průmyslu o 4,9 procenta způsobený čipovou krizí byl třetí největší v rámci EU. Více průmyslová produkce klesla už jen v Portugalsku a Rumunsku,“ uvedla vedoucí oddělení statistiky průmyslu ČSÚ Veronika Doležalová.

V listopadu meziročně rostla například výroba strojů a zařízení, a to o více než 11 procent. Výroba a rozvod energií si polepšily o 5,2 procenta, výroba potravinářských výrobků se zvýšila o 10,5 procenta. Horší výsledek než v listopadu 2020 naopak zaznamenalo zpracování dřeva, klesla také výroba počítačů, elektronických a optických přístrojů a zařízení.

Hodnota nových zakázek meziročně vzrostla o 9,3 procenta. Nové zakázky ze zahraničí se zvýšily o 10,5 procenta, tuzemské vzrostly o 6,8 procenta. Například ve výrobě kovů, hutnictví a slévárenství zakázky rostly o více než polovinu. Výroba chemických látek a přípravků měla zakázky vyšší o 40 procent. Téměř o čtvrtinu ale byly nižší zakázky ve výrobě ostatních dopravních prostředků a zařízení.

Počet zaměstnanců v průmyslu se proti předloňskému listopadu nezměnil. Jejich průměrná hrubá mzda se ale zvýšila o 5,5 procenta.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek