Unie bude archivovat telekomunikační data

05.12.2005
Ministři spravedlnosti a vnitra zemí Evropské unie v pátek dospěli k dohodě o uchovávání telekomunikačních dat.

Ministři spravedlnosti a vnitra zemí Evropské unie v pátek dospěli k dohodě o uchovávání telekomunikačních dat. Proti většinově přijatému kompromisu se podle předsedajícího britského ministra vnitra Charlese Clarka postavilo pouze Slovensko, Irsko a Slovinsko.

K definitivnímu přijetí směrnice bude zapotřebí ještě souhlas Evropského parlamentu, který se návrhem má zabývat za necelé dva týdny. Neuvažuje se o tom, že by se uchovával přímo obsah komunikace; na něj se stále vztahují pravidla o odposlechu. Ale povinně se mají po dobu šesti až 24 měsíců uchovávat například záznamy o tom, kdy a z jakého telefonního čísla bylo na jaké číslo voláno, kdy, kým, odkud a komu zaslána textová zpráva či které počítače mezi sebou komunikovaly e-mailem. Totéž se má týkat hovorů po internetu.

Cenou za dohodu se jeví vágnost přijatého kompromisu, který kupříkladu ponechává na členských zemích, jak se vypořádají s náklady operátorů za skladování dat. Uchovávat se mají údaje o uskutečněné komunikaci, nikoli o nepovedených pokusech; u navázaného, ale nezodpovězeného spojení se podle Clarka údaje skladovat „mohou, ale nemusí“.

Slovensko podle vicepremiéra a ministra spravedlnosti Daniela Lipšice bylo proti ze dvou důvodů: stanovení maximální lhůty pro skladování dat může zkomplikovat vyšetřování a usvědčování pachatelů nejzávažnějších zločinů. Druhým důvodem pak byla skutečnost, že místo přijetí rámcového rozhodnutí, které by bylo vlastně mezivládní dohodou, se má do vypracování pravidel zapojit i Evropský parlament. „Vidíme to jako snahu o centralizaci EU a nebezpečný precedens,“ řekl Lipšic.

Slovensko spolu s Irskem, jehož zákon nyní počítá se čtyřletým uchováním telekomunikačních údajů, zvažuje, zda směrnici případně nenapadne u Evropského soudního dvora. Ale britský ministr nedává této hrozbě velké vyhlídky na úspěch.

Česko se nakonec proti dohodě o společných pravidlech nepostavilo, i v naději, že se je časem podaří zlepšit. Pružnost ohledně doby uchovávání údajů, jejich objemu či neuskutečněných hovorů nyní umožňuje dohodu, ale stejná pružnost bude v budoucnu překážet, řekl ministr František Bublan. Při mezinárodním vyšetřování může podle něj vyvstat problém, pokud jeden stát zaváže své operátory skladovat data za šest měsíců a druhý za 24 měsíců.

Sdílet tento příspěvek