Úpravy DPH v EU znovu ztroskotaly na Německu

06.12.2005
Ministři financí unie se v Bruselu nedohodli na snížení daně u vybraných druhů zboží a služeb a věc předají nejvyšším představitelům unie.

Otázkou snížení daně by se tak představitelé EU měli zabývat na schůzce příští týden. Dohoda snížení DPH ztroskotala díky německému zablokování. „Náš německý kolega Steinbrueck nám naznačil, že není v pozici, kdy by souhlasil s britským návrhem, protože je ve své funkci teprve krátce,“ uvedl francouzský ministr financí Thierry Breton. „Nyní je na tahu Evropská komise,“ dodal britský mluvčí Jonathan Allen.


„Jednání potvrdilo, že nová německá vláda nezměnila postoj a zablokovala dohodu o změnách v DPH,“ řekl novinářům ministr financí Bohuslav Sobotka. Debata proto podle něj byla přerušena a bude pokračovat příští čtvrtek a pátek na unijním summitu, kde se sejdou nejvyšší představitelé členských zemí.


Nový německý ministr financí Peer Steinbrueck uvedl, že se obává zvětšení díry na státních účtech kdyby došlo ke snížení daně. Dodal, že neplánuje měnit postoje svého předchůdce Hanse Eichela a Německo je tak nadále proti výjimkám na snížení DPH u vybraných položek „Budu pokračovat cestě kolegy Eichela,“ uvedl Steinbrueck.


Velká Británie, která je v současnosti předsednickou zemí EU, chtěla dosáhnout kompromisu , ale nakonec budou o změnách rozhodovat čelní představitelé členských států na střetnutí v polovině prosince. Ani zde to však nebude jednoduchý problém, protože před představiteli leží oříšek v podobě rozpočtu EU včetně britských úlev z příspěvků do rozpočtu.


U desítky nových států včetně ČR se měly všechny výjimky na nižší DPH, které končí v letech 2007 a 2008, prodloužit do roku 2015. V opačném případě bude ČR muset zvýšit DPH u bytů a vytápění domácností ze současných pěti procent na základní sazbu, která dnes činí 19 procent, což by vedlo ke zdražení.


Zároveň se podle návrhu měla natrvalo povolit snížená sazba DPH na restaurace a lokální služby, mezi které patří například kadeřníci, čistírny, opravny obuvi či videopůjčovny. ČR tyto sazby zvýšila se vstupem do unie. Současná vláda však podle Sobotky neuvažuje, že by daně v případě dohody do konce volebního období opět snížila.

Česko nejvíce zajíma DPH u výstavby bytů


Pokud by ČR musela v roce 2008 zvýšit DPH na výstavbu bytů z pěti na 19 procent, znamenalo by to podstatné zdražení nového bydlení. Za byt, který dnes včetně DPH stojí dva miliony Kč, by se při plném promítnutí zvýšené daně zaplatilo zhruba o 267 tisíc Kč více.


Toto riziko je podle odborníků i jedním z důvodů masové bytové výstavby v posledních letech. Loni se v ČR postavilo zhruba 32.000 nových bytů, za tři čtvrtletí letošního roku to bylo již téměř 30.000 bytů. Mezi další důvody patří silné populační ročníky 70. let, které si nyní shánějí vlastní bydlení, rekordně nízké úrokové sazby i postupné zvykání si na život na dluh.


Daňový výhled však mohou zcela změnit národní volby v příštím roce. Opoziční ODS plánuje v případě volebního úspěchu zavést rovnou daň 15 procent, což by v čisté podobě znamenalo konec dojednaných výjimek.


Podle Sobotky souhlasily s kompromisním návrhem britského předsednictví všechny členské státy s výjimkou Německa. Podle něj je dohoda na summitu stále možná. V opačném případě se bude tématem DPH zabývat první lednová schůzka ministrů financí, tedy již pod rakouským předsednictvím. Zástupci Rakušanů již uvedli, že chtějí pokračovat ve snaze dosáhnout dohody.


Dohoda o DPH na nadcházejícím summitu, který se jinak bude zabývat především rozpočtem EU na léta 2007 až 2013, je podle Sobotky stále možná. V opačném případě se bude tématem DPH zabývat první lednová schůzka ministrů financí, tedy již pod rakouským předsednictvím. Zástupci Rakušanů již dnes uvedli, že chtějí pokračovat ve snaze dosáhnout dohody.


Zatímco ČR a další nové země EU mají na prosazení delších výjimek stále ještě čas, pro řadu starých unijních států je prosincová dohoda klíčová. Ke konci roku jim totiž vyprší výjimka na nižší sazbu DPH na všechny služby spojené s větším podílem lidské práce. Tyto služby pak budou muset buď přeřadit do základní sazby, která často překračuje 20 procent, nebo budou porušovat unijní předpisy a vystaví se riziku sporů s Evropskou komisí a následných sankcí, obdobně jako ČR s dětskými plenkami.

Sdílet tento příspěvek