Závod o domény .eu začíná

07.12.2005
Do sídla neziskové organizace EURid proudí návrhy na registraci nových domén. Z Česka je posílá devět registrátorů

Adresa www.gay.eu byla dnes mezi úplně prvními doménami s evropskou koncovkou, o které požádalo Česko.
V jedenáct hodin dopoledne začal evropský souboj o prostor na internetu. Do sídla neziskové organizace EURid proudí jeden za druhým návrhy na registraci nových domén.

Z Česka je začalo posílat devět registrátorů, tedy sdružení, u nichž se tuzemské žádosti shromažďují. Podobných společností jsou nyní v Evropě stovky a všechny současně začnou rozesílat nasbírané požadavky klientů. Rychlost je přitom rozhodující. Při registraci platí pravidlo „kdo dřív přijde, ten dřív mele“. Bylo klíčové v národním kole předregistrací, platit bude i v Evropě.

„Nejrychlejší možné tempo posílání žádostí do EURidu je pět návrhů za vteřinu. Pokud ho někdo překročí, bude mít na pár vteřin stop stav,“ říká Libor Kopecký, obchodní ředitel společnosti Active24.

Jednoznačně nejžádanější jsou erotické domény – přitahují velký počet návštěvníků. „U nás ale bude jako první seriózní firma, která je držitelem ochranné obchodní známky,“ říká ředitel další z české registrační devítky, firmy Explorer, Jan Hájek.
Evropská komise se snaží předejít spekulacím s doménami. Nejdříve dává šanci společnostem, které mají na doménu doložitelný nárok. Oprávněnost nároků bude zkoumat PricewaterhouseCoopers. Ta bude potvrzovat, že žadatel přiložil potřebné dokumenty. Už však nemusí ověřovat jejich pravost.

Spekulanti, kteří na doménách vydělávají, se snažili vyhovět požadavkům EURidu i tím, že usilovali o získání ochranné známky. Český Úřad průmyslového vlastnictví letos kvůli evropským doménám zaznamenal velký zájem o ochrannou známku ve tvaru doménového jména obsahující běžné slovo, například www.hokej.eu nebo www.zdravi.eu. „U těchto přihlášek jsme požádali přihlašovatele o prokázání, jak vžitá je jejich značka. Většině se to nepodařilo, proto jsme takové ochranné známky nezapsali,“ popisuje úspěšnost spekulantů mluvčí úřadu Markéta Hezinová.

Sdílet tento příspěvek