Evropa hledá vědce a inženýry

13.12.2005
Země EU navíc hledají další profese. Ne všechna povolání ale mají šanci se v zahraničí uplatnit.

Evropa má zájem o počítačové odborníky, vědce, inženýry a další vysoce kvalifikované pracovníky. Země EU navíc hledají další profese. Ne všechna povolání ale mají šanci se v zahraničí uplatnit. Server Euractiv.cz zveřejnil seznam profesí, o něž je v některých starých členských zemích největší zájem.

Rakousko
Mezi nejvíce žádané profese v Rakousku patří odborníci v oblasti výpočetní techniky a médií, administrativní, sociální a zdravotní pracovníci.
Žádané jsou rovněž zdravotní sestry, lékaři a kvalifikovaní ošetřovatelé. Zájem je také o odborníky na vyšších pozicích v reklamních agenturách, sezónní síly v turistice, zemědělství a lesnictví.

Irsko
Irsko například potřebuje inženýry, vědce a manažéry. Má také nedostatek architektů, stavbařů, stolařů, instalatérů, zedníků, hotelového personálu včetně recepčních, číšníků, barmanů, kuchařů a pokojských.
Pracovní příležitosti zde také najdou odborníci na informační technologie a elektrotechnici. Mnoho volných míst je také na pozici řidič a personalista.

Velká Británie
Ve Velké Británii mají šanci se uplatnit kvalifikovaní pracovníci ve strojírenství a stavebnictví, řidiči kamiónů, zásobovači a řidiči autobusů a těžké stavební techniky. V Londýně je nedostatek sociálních pracovníků, učitelů a zdravotních sester. Ve službách jsou volné místa v kadeřnictvích, ve veřejném stravování a v cestovním ruchu. V komerčním a finančním sektoru chybí zkušení manažeři. Zájem je také o kvalifikované programátory, inženýry a lékaře.

Belgie
V Belgii jsou žádaní výrobní a provozní manažeři, počítačoví odborníci, inženýři se specializací na stavebnictví, telekomunikace, hutnictví, elektroniku a strojařinu. Země má nedostatek zdravotních sester, řidičů kamiónů a nákladních aut. Chybí také dělníci ve stavebnictví a uklízečky.

Francie
Na trhu práce ve Francii chybí systémoví analytici, výzkumní pracovníci a vědci. Ve stavebnictví se bez problémů uplatní kvalifikovaní pracovníci. Ve strojírenství chybí manažeři na středních a vyšších úrovních. Nejvíce volných míst je na pozici inženýr (technik, elektrikář), řídící pracovník ve velkoobchodu, řezník, pekař a ostatní potravinářské profese, personalista, úředník, zdravotní sestřička a ošetřovatelka, porodník, obchodní zástupce a vědci v oblasti chemie a fyziky.

Německo
Německo má nedostatek odborníků v oblasti médií, informačních technologiích, ve výzkumu a vývoji, finančních službách, v cestovním ruchu a zdravotnictví. Německo hledá také pracovníky v gastronomii a sezónní zemědělské pracovníky.

Itálie
V Itálii jsou nabídky práce v sektoru informačních technologií. Vyžaduje se, ale vysokoškolské vzdělání a několik let praxe. Na severu jdou na odbyt elektroinženýři. Strojírenské podniky zde pociťují nedostatek strojních inženýrů. Žádaní jsou také stavební inženýři.

Sdílet tento příspěvek