Kompromisní zákon o chemikáliích je na světě

14.12.2005
Ministři 25 členských zemí EU se dohodli na zákonu o registraci a povolování chemikálií. Vyšli tak vstříc požadavkům ochránců zdraví a životního prostředí, vzali však zároveň v potaz i požadavky průmyslu.

Ministři 25 členských zemí Evropské unie se včera dohodli na zákonu o registraci a povolování chemikálií. Vyšli tak vstříc požadavkům ochránců zdraví a životního prostředí, vzali však zároveň v potaz i požadavky průmyslu. Schválený výsledek je mírnější než původní návrh Evropské komise.

Zákon, který bude platit v celé EU, nařizuje povinnou registraci asi 30 000 chemikálií vyráběných či dovážených v množství nad jednu tunu ročně. Látky považované za nebezpečné bude nutno testovat a budou podléhat povolování. Odpovědnost za tuto činnost ponese Evropská chemická agentura se sídlem v Helsinkách.

Zákon místo směrnic

Zákon známý pod názvem REACH, což je anglická zkratka pro registraci, vyhodnocování a povolování chemikálií, nahradí čtyři desítky roztříštěných směrnic EU. V příštích měsících bude na základě včerejší politické dohody o textu, který má 260 stránek, připraveno ve všech jazycích konečné paragrafové znění, k němuž se musí ve druhém čtení ještě vyslovit Evropský parlament. Ten před měsícem schválil text, který se od včerejšího liší v jednotlivostech, někdy však podstatných.
Hlavní rozdíl spočívá v tom, že podle EP měli mít výrobci povinnost nahrazovat všechny nebezpečné látky alternativními v předepsaných lhůtách. Nyní je ponecháno na agentuře, aby rozhodovala případ od případu.

Zákon ovšem přenáší povinnost dokazovat bezpečnost chemikálií na jejich výrobce a dovozce. Zároveň vychází oproti původnímu návrhu vstříc požadavkům průmyslu v tom, že omezuje rozsah povinné registrace a usnadňuje ji pro látky, které se vyrábějí a dovážejí v množství do sta tun.

Aktivisté demonstrovali

Jeho kolega Stavros Dimas, odpovědný za životní prostředí, usoudil, že se sníží riziko nemocí spojených s chemikáliemi a vznikne dodatečný tlak na inovace, až se podniky budou snažit nahradit nebezpečné látky lepšími. „Pro naše občany je to příslib zdravějšího života a bezpečnějšího životního prostředí,“ uvedl, zatímco před budovou Rady EU demonstrovali aktivisté ekologických hnutí proti schválené verzi.

Po schválení v EP bude REACH předmětem smírčího řízení mezi ním a členskými státy. Definitivní znění pak vstoupí v platnost asi na jaře 2007, kdy bude také ustavena agentura. Znamená to, že zákon by měl být aplikován a vynucován v celé unii od ledna 2008. (čtk)

Sdílet tento příspěvek