Pět zemí unie poroste víc než Česko

06.01.2006
Jen pět zemí Evropské unie bude letos bohatnout rychleji než Česko. Rok 2006 bude – navzdory drahé ropě a energiím – rokem prosperity.

Jen pět zemí Evropské unie bude letos bohatnout rychleji než Česko. Rok 2006 bude – navzdory drahé ropě a energiím – rokem prosperity.
Životní úroveň poroste ve všech vyspělých zemích od Evropské unie po Japonsko. Ne všichni však dokáží využít šanci, kterou jim dává světové oživení stejně. „Naplno využije své možnosti jen země, která má za sebou reformy a aktivita lidí a firem tam není zbytečně svazovaná,“ říká Thomas Laursen, hlavní ekonom Světové banky pro střední a východní Evropu.

Nevyužitá šance
Česko zásadní reformy – od zdravotnictví, po penze a daně – stále odkládá, přesto bude letos patřit k nejrychleji rostoucím ekonomikám. Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj očekává, že ekonomika poroste o 4,5 procenta. Zemi čeká o něco rychlejší zdražování než nyní, ceny stoupnou přibližně o tři procenta. Bude klesat i nezaměstnanost a sílit měna.
Rychleji budou v Evropě bohatnout jen sousední Slováci a tradičně Estonci, Lotyši, Litevci a Irové. Ti mají na rozdíl od Česka reformy za sebou a dnes využívají energii, kterou změny uvolnily.

Za Slováky, Estonci a Iry
Česku škodí, že reformy ještě nepřišly. „Každá ekonomika má určitý potenciál, který dokáže využít, pokud ho neblokují brzdy v podobě byrokracie, vysokých daní či slabé úrovně vzdělání. Česká ekonomika by bez těchto brzd mohla růst o šest až sedm procent,“ říká profesor Jan Švejnar z Michiganské univerzity.
Takové možnosti přiznává domácímu hospodářství i premiér Jiří Paroubek.

Pro srovnání: slovenská ekonomika vzroste letos o 5,6 procenta a v pobaltských zemích stoupá životní úroveň v průměru o sedm procent ročně už v posledních osmi letech.
Rychleji než v Česku ekonomika poroste i v Irsku. Dublin využívá svých možností naplno. Hospodářství v této zemi stoupne o pět procent – Irsko je přitom po bankovním Lucembursku druhou nejbohatší zemí unie, dvakrát bohatší než Česko. Silnější růst Slovenska a baltských zemí tak není možné odbýt tím, že jsou chudší a bohatne se jim snadněji.
Prosperita by se letos měla rozšířit do celé unie. I do zemí, které v posledních pěti letech v lepším případě přešlapovaly na místě: do Německa, Francie a Itálie.

„Země eura budou těžit z nízkých úrokových sazeb, oslabení eura a faktu, že hlavní trhy, kam vyvážejí, jsou ve velmi dobré kondici,“ říká Jean-Philippe Cotis, hlavní ekonom OECD.

Nadšení v Berlíně
Obě největší kontinentální ekonomiky, německá a francouzská, nedokáží podobně jako Česko z oživení vytěžit vše právě kvůli odkládaným reformám.
V Německu byl tento týden považován za výbornou zprávu odhad institutu DIW, podle nějž tamní ekonomika vzroste o 1,7 procenta. Po dlouhých měsících klesla nezaměstnanost.

Francie, kde ekonomové OECD očekávají růst o 2,1 procenta, je na tom jen o málo lépe. V obou zemích zatím nejsou razantní reformy, a tedy ani přeřazení na rychlejší tempo růstu na obzoru.
Vyšší růst, než nad jakým se jásá v Berlíně a Paříži, je v Londýně považován za oslabení. Ostrovní ekonomika se sice letos mírně zvedne, přesto se však čeká druhý nejslabší rok za posledních pět let.

Unie zaostává
Jako celku však Evropě ve světové konkurenci její soupeři zase o kousek utečou. Životní úroveň celé pětadvacítky stoupne o 2,1 procenta. Spojené státy očekávají vzestup o 3,2 procenta. Optimističtější zatím nejsou ani vyhlídky do příštích let. Tamní ekonomika se rychleji přizpůsobuje nepříznivým okolnostem, jako je drahá ropa a plyn. Lépe se vyrovnává i s odchodem méně kvalifikované práce do levnějších zemí.
Ekonomové i v letošních výhledech do roku prosperity upozorňují, že v Evropě je ideální šance na reformy, díky nimž by ekonomiky mohly naplno využít své možnosti.

Evropa a její soupeři

Sdílet tento příspěvek