Brusel vyhrál spor o náhrady za zrušené lety

11.01.2006
Evropský soudní dvůr vyhověl Evropské komisi a zamítl návrh aerolinek, který upozorňoval na to, že kompenzace pro pasažéry, jež uváznou na letištích v důsledku zrušení jejich letu.

Evropský soudní dvůr vyhověl Evropské komisi a zamítl návrh aerolinek, který upozorňoval na to, že kompenzace pro pasažéry, jež uváznou na letištích v důsledku zrušení jejich letu, jsou neplatné. Takové opatření obsahuje evropská norma o leteckých cestujících, uzákoněná v minulém roce.

Mezinárodní asociace letecké dopravy (IATA) upozornila soud na to, že norma, která postiženým pasažérům zaručuje nárok na úhradu jídla, ubytování a dalších výdajů, spojených se zrušením jejich letu, je diskriminační a odporuje mezinárodním dohodám.

„Legislativa, upravující kompenzace a asistenci pro letecké pasažéry je platná“, uvádí se ve stanovisku soudu. Tím byla vyloučena jakákoliv pochybnost o tom, že by norma byla pro aerolinky diskriminační. Výše kompenzace je stanovena v rozmezí 250 až 600 eur. Tato suma mnohdy překračuje cenu nízkonákladových letenek, které v některých případech stojí jen desetinu minimální hranice náhrady. Právě na tuto skutečnost upozorňovaly letecké společnosti. Podle soudu ovšem výše kompenzací odpovídá navýšení částek o inflaci z předchozí legislativy.

V případě zrušení letu musí být v současné době nabídnuta cestujícímu volba mezi náhradou ceny letenky nebo přebukování letu na jiný termín. Pokud je jejich let odložen o více než 5 hodin, musí být pasažéři odškodněni. Při představení nového návrhu EK doufala, že přispěje k potlačení v poslední době stále se rozmáhajícího trendu mezinárodního přebudovávání letů ze strany aerolinek.

Zástupci leteckých organizací iniciativu Evropské považují na charakterní, ale špatně vypracovanou. Podle nich by měla zvýšit postihy za změnu letů systematicky. Aerolinky, závislé na počtu cestujících, totiž podle nich nemohou zavádět centrální lety. Upozorňují také na to, že aerolinky nemohou být postihovány na změnu letů, jež je provedena například v důsledku špatného počasí.

Sdílet tento příspěvek