Europoslanci z nových zemí chtějí otevření pracovního trhu

18.01.2006
Socialističtí europoslanci z pěti nových členských zemí EU vstoupili do debaty o uvolnění pracovních trhů ve starých členských zemích.

Socialističtí europoslanci z pěti nových členských zemí EU vstoupili do debaty o uvolnění pracovních trhů ve starých členských zemích. Europoslanec za ČSSD Libor Rouček a jeho čtyři kolegové ze Slovenska, Polska, Maďarska a Slovinska vyzvali písemným prohlášením státy EU, aby zrušily veškerá omezení pro zaměstnávání občanů postkomunistických zemí.

„Nejde o deklaraci pro deklaraci. Snažíme se přimět rakouské předsednictví EU k debatě a přispět k tomu, aby v květnu co nejvíce zemí otevřelo svůj trh,“ řekl dnes novinářům Libor Rouček (ČSSD), který návrh připravil spolu s kolegy z Polska, Maďarska, Slovenska a Slovinska. Nyní je zapotřebí mezi 732 europoslanci nashromáždit nejméně 367 podpisů, aby se deklarace stala dokumentem EP.

Po rozšíření unie před dvěma lety uzavřelo 12 zemí západní Evropy hranice obyvatelům nových členských států. Svůj trh uvolnily jen Británie, Irsko a Švédsko. Vlády těchto zemí nyní, po téměř dvou letech, tvrdí, že jim otevření hranic prospělo a přineslo jim značný ekonomický prospěch.

Všechny ostatní země se do letošního dubna musejí rozhodnout, zda své hranice zavřou nejméně na další tři roky. Podle signálů z Bruselu se k jejich otevření chystá Finsko, Španělsko a Portugalsko. Údajně o tom uvažuje také Nizozemsko, Belgie a Řecko. Zcela proti jsou hlavně Německo a Rakousko. Bojí se přílivu pracovníků ze sousedních postkomunistických zemí.

Sdílet tento příspěvek