Irové volají po omezení počtu pracovníků z nových členských zemích EU

23.01.2006
Obyčejní Irové se však domnívají, že s rostoucím počtem pracovníků z nových členských států unie je pro ně samotné daleko těžší nalézt práci.

Velká většina Irů (78 %) si myslí, že je v Irsku zaměstnáno velké množství pracovníků z ostatních zemí Evropské unie a přeje si snížení jejich počtu. Vyplývá to z průzkumu, zveřejněného v listu Irish Times.

Irsko patří spolu Velkou Británií a Švédskem ke „starým“ zemí EU, které své trhy pracovníkům ze zemí nováčků EU otevřely.

Obyčejní Irové se však domnívají, že s rostoucím počtem pracovníků z nových členských států unie je pro ně samotné daleko těžší nalézt práci, mimo jiné proto, že zahraniční zaměstnanci zpravidla vystačí s nižším platem.

Jen zhruba 20 procent Irů věří, že irský pracovní trh by vstřebal ještě více cizinců. Téměř polovina obyvatel je ale opačného názoru a chce, aby vláda vystavila případným dalším zahraničním dělníkům zákaz práce. Zhruba 30 procent by bylo i pro snížení samotného počtu pracovníků.

Otevření pracovních trhů představuje v současné době v EU ožehavé téma. Začátkem května totiž vyprší první, dvouleté přechodné období, po které se mimo jiné čeští pracovníci nemohou bez potíží ucházet o práci ve starších členských státech.

Staré členské země by se do té doby měly rozhodnout zda bariéry pro pracovníky z nových členských zemí prodlouží. otevření pracovního trhu pro občany z ČR, Slovenska, Polska, Maďarska, Slovinska, Estonska, Lotyšska a Litvy vážně uvažuje pouze Finsko.

Sdílet tento příspěvek