Rakousko neuspělo ani s kompromisním návrhem k DPH

24.01.2006
Jeho ústředním prvkem je umožnit všem členským zemím využít snížené daně ze služeb náročných na lidskou práci do roku 2010.

Rakousko při úterním jednání předložilo ministrům financí členských států EU nový kompromisní návrh režimu snížené sazby daně z přidané hodnoty. Jeho ústředním prvkem je umožnit všem členským zemím využít snížené daně ze služeb náročných na lidskou práci do roku 2010. Česká republika a Polsko krátce však jako jediné kompromis blokovaly.

Podle slovenského ministra financí Ivana Mikloše se řada starých členských zemí ohrazovala proti českým, polským či lotyšským požadavkům, aby EU prodloužila jejich individuální přechodná období umožňující uplatňovat do roku 2008 nižší sazby DPH. Označovaly to za porušení přístupové smlouvy.

Rakouský návrh obsahuje také „technickou úpravu“, která umožňuje vybírat nižší DPH z poplatků za dálkové topení na bázi elektřiny a plynu. Vychází tak částečně vstříc českým přáním. ČR ovšem chtěla nižší sazbu u všech dodávek tepla a zejména u bytové výstavby, na kterou návrh nepamatuje vůbec. Přijetí návrhu by znamenalo zdražení nových bytů a tepla v Česku.

Naopak opravy a obnovy bytů lze zařadit mezi služby náročné na práci. Zde by stačilo, aby Praha požádala o uplatnění této možnosti do 31. března a mohla by do roku 2010 vybírat sníženou daň.

Dalším prvkem návrhu je celkové vyhodnocení dopadu nižších sazeb DPH u místních služeb včetně restaurací na vznik pracovních míst, hospodářský růst a vnitřní trh EU. Evropská komise má zpracovat takovou zprávu do konce příštího roku a opírat se při tom o nezávislou studii.


Předchozí vývoj
Den před schůzkou, na níž dnes v Bruselu evropští ministři financí rozhodnou o zdražení nových bytů a tepla pro české domácnosti, použil ministr Bohuslav Sobotka výraz „veto“. Tvrdí, že při jednání o prodloužení výjimek na nižší DPH využije hlasovací proceduru, kdy stačí jediný hlas z 25 a návrh neprojde.
Bude se rozhodovat o rakouském návrhu zrušit většinu výjimek platných do konce roku 2007 – v případě Česka se týká právě bytů a tepla. Přechodné období si, stejně jako další nováčci EU, vyjednalo při přístupových rozhovorech. Nyní stojí o jejich prodloužení do roku 2015.

Nejvíce výjimek má Polsko – stejně jako u dalších zemí se většinou nějak týkají tepla. Maďarsko má například svolení danit méně uhelné brikety.
„Rakouský návrh je pro Česko nepřijatelný,“ řekl Sobotka. „Jeho přijetí by závažně poškodilo rozvoj bytové výstavby u nás,“ doplnil.

Rakušané navrhují, aby Česko mohlo nižší DPH uplatňovat jen na rekonstrukce a opravy bytů, a to ještě do roku 2010. Evropská komise naznačila, že jeden z případných kompromisů spočívá v prodloužení přechodného období na dodávky tepla, nebo dokonce v jeho trvalém přesunutí do nižší sazby. Sobotka včera HN potvrdil, že to Česku nestačí.
EU zavedla možnost snížené daně v roce 2000 jako experiment, kterým chtěla bojovat proti šedé ekonomice a za hospodářský růst. Nyní tvrdí, že opatření pozitivní efekt nemá. „Studie ukazují, že snížené sazby nepřispívají k vytváření pracovních míst,“ řekl rakouský ministr financí Karl-Heinz Grasser.

Proto se EU oficiálně snaží výjimky odbourat, i když v minulosti je povolovala. Tentokrát je klíčové Německo: nová vláda Angely Merkelové se chystá od roku 2007 DPH zvýšit ze 16 na 19 procent a má obavy z odporu domácích podnikatelů vůči výjimkám v ostatních zemích. Německo nesouhlasí ani se zachováním snížených sazeb pro restaurace, o které usiluje Francie. Prezident Chirac se marně snažil přesvědčit Merkelovou k ústupku ještě včera.

Nováčci EU vyčítají Rakušanům, že navrhli zachovat nižší DPH jen na služby, u nichž výjimku využívá devět z patnácti starých členských zemí. Belgie tak měla dosud nižší daně na opravy kol a obuvi, Francie na restaurace či domácí úklid, Nizozemci a Španělé navíc třeba na kadeřníky. Tyto výjimky vypršely koncem minulého roku. Podle Sobotky to svědčí o tom, že návrh nerespektuje princip rovného zacházení. Staré členské země se však chystají návrh podpořit.
Zdroj obeznámený s jednáním řekl HN, že česká delegace se kvůli tomu ocitne pod silným tlakem starých zemí EU. „Rozehráli jste vysokou hru, jejíž výsledek není vůbec jistý,“ řekl zdroj.

Sdílet tento příspěvek