Microsoft dostal v Evropě odklad

25.01.2006
Jedna dobrá a jedna špatná zpráva dorazily počátkem týdne do sídla společnosti Microsoft. Obě se týkají zneužívání monopolního postavení společnosti na trhu.

Jedna dobrá a jedna špatná zpráva dorazily počátkem týdne do sídla společnosti Microsoft. Obě se týkají zneužívání monopolního postavení společnosti na trhu. V Evropě získal Microsoft odklad do 15. února na vysvětlení svého chování. Ve Spojených státech naopak úřady oznámily, že Microsoft neplní sliby dané vládě.

Microsoft byl v 90. letech jak v Evropě, tak v USA obviněn ze zneužívání dominantního postavení na trhu a potlačování konkurence. Protivníci Microsoftu si stěžovali například na to, že firma tají zdrojový kód svých programů, aby s nimi nemohl spolupracovat jejich software. Na obou stranách Atlantiku proto úřady nařídily firmě část kódu zveřejnit. V USA v roce 2001 po dohodě s Microsoftem, v Evropě o tři roky později proti jeho vůli.

Jenže to se fakticky nestalo. „Použití zveřejněné dokumentace je frustrující, časově náročný a hlavně marný úkol,“ tvrdí profesor Neil Barret, který bdí jako expert Evropské komise nad dodržováním podmínek uložených Microsoftu. Ministerstvo spravedlnosti USA zase označilo zveřejněnou dokumentaci za „zastaralou“.

Jak je to možné? Microsoft tvrdí, že vše vysvětlí. V Evropě na to původně dostal lhůtu do dneška. Ta však byla na začátku týdne kvůli firemní dovolené prodloužena do 15. února. Pokud vysvětlení Microsoftu komisi neuspokojí, dostane pokutu až do výše dvou miliónů eur za každý den zdržení počítaného zpětně od prosince 2005. V USA se bude případ Microsoftu řešit u soudu 8. února.

Sdílet tento příspěvek