O DPH se bude v EU jednat i o víkendu

27.01.2006
Rozhodnutí o dohodě či případném vetu rakouského návrhu na zvyšování sazeb DPH musí podle MF padnout do neděle.

Jednání o dohodě kolem daně z přidané hodnoty budou pokračovat i o víkendu. Ministr financí Bohuslav Sobotka dnes v zahraničí jedná s kolegy z Rakouska a Polska. Rozhodnutí o dohodě či případném vetu musí padnout do neděle, řekla mluvčí ministerstva financí Petra Krainová. Podle informací ČTK by jednání mělo být v Budapešti.

„Probíhají i průběžné konzultace s Evropskou komisí. Finální stanovisko musíme zaujmout do konce týdne,“ řekla Krainová s tím, že to může být během víkendu, nebo až v neděli večer.
Mluvčí rakouského zastoupení při EU v Bruselu Nikola Johannes Donig dnes ČTK potvrdil, že Rakousko je jako předseda EU s českým postupem srozuměno. „V usnesení úterní schůze ministrů financí je řečeno, že se Česko, Polsko a Kypr vyjádří do konce týdne, to znamená do nedělní půlnoci,“ uvedl. Připustil, že se čekalo rozhodnutí do pátečního večera, ale formálně taková povinnost neexistuje.

O tom, že Rakušané počítají s nedělí, svědčí i to, že ministr financí Karl-Heinz Grasser napsal článek na obhajobu úterního kompromisu, který podle rakouského diplomatického zdroje vyjde v sobotu ve velkém polském deníku. Diplomat naopak nevěděl nic o případném Grasserově setkání se Sobotkou v Budapešti.

V případě přijetí současného rakouského návrhu by se v ČR od roku 2008 zvýšila sazba DPH na nové byty a domy z pěti na 19 procent. Vytápění domácností by podle návrhu, který je na stole, zůstalo trvale ve snížené sazbě. Na opravy domů a bytů by se nižší sazba vztahovala podle téhož návrhu do roku 2010.
Jednání ministrů financí EU o DPH ztroskotala v úterý na odporu ČR, Polska a Kypru.

Ostatních 22 států EU s návrhem souhlasilo, nutná je však jednomyslná shoda. Zatímco zástupci Kypru a Polska již uvedli, že kompromis je možný, Sobotka naopak ve středu uvedl, že může dohodu vetovat i v případě, že ČR zůstane ve svém názoru osamocená. On sám se prý spíše klonil k vetu, rozhodnutí však prý budou závislá na názoru celé vlády i jednání s dalšími státy.

Sobotka hájí zejména prodloužení snížené sazby DPH na stavební práce, podobný požadavek má i Polsko. Třetí ze skupiny nespokojených, Kypr, přijetí podmínil snížením sazby DPH na potraviny.

Sdílet tento příspěvek