Rakousko Polsku nový návrh o DPH nenabídne

01.02.2006
EU Polsku nenabízí podle všeho nic jiného, než co už stačilo ČR. Tedy výklad, že v případě přijetí kompromisu bude moci pokračovat v aplikaci snížené sazby DPH na opravy bytů do roku 2010.

Rakousko nebude nic měnit na svém kompromisním návrhu ohledně režimu snížené sazby daně z přidané hodnoty v EU, který podpořilo 24 členských zemí včetně České republiky. S Polskem, které ho nadále odmítá, bude odpoledne jednat především o jeho výkladu a o výkladu předpisů EU v této oblasti. Tímto postupem chce nakonec polský souhlas získat.

Na odpoledním jednání se podle mluvčího rakouského předsednictví sejdou ministr financí Karl-Heinz Grasser a komisař László Kovács s polskou ministryní financí Zytou Gilowskou; přítomen bude také kancléř Wolfgang Schüssel.

EU Polsku nenabízí podle všeho nic jiného, než co už stačilo České republice. Tedy výklad, že v případě přijetí kompromisu bude moci pokračovat v aplikaci snížené sazby DPH na opravy a úpravy všech bytů do roku 2010. Pokud jde o novou bytovou výstavbu, má možnost většinu bytů označit za sociální a tudíž je podle stávajících předpisů trvale zatěžovat sníženou sazbou, v polském případě sedmiprocentní. To by se týkalo i oprav a úprav takových bytů.

„Je na Polsku, jak definuje sociální aspekt bytové výstavby. Mohlo by například rozhodnout, že sociální povahu mají všechny domy s více než jedním bytem sloužícím k pronájmu. Další soukromá obydlí by mohla být označena jako sociální, pokud jejich výstavba nepřekročí určitou sumu, například 100.000 eur,“ napsal komisař Kovács polské ministryni.

S rakouským optimismem kontrastovaly dnes ráno v Bruselu názory zasvěcených diplomatů. „Racionálně je obtížné očekávat, že by Poláci po tolika dnech odporu složili zbraně za tak málo,“ uvedl jeden z nich. Předpověděl, že ministryně se ubrání a že celá věc bude přesunuta na březnový summit, kde se jí budou zabývat šéfové států a vlád.

Podle dalšího nejmenovaného zdroje si naopak lze snadno představit, že Polsko nakonec tlaku podlehne. „Není snadné být sám proti všem a působit všem škody pod záminkou obrany nějakých principů,“ uvedl.

Sdílet tento příspěvek