Německým odborům jde o více než 18 minut

14.02.2006
Vlna největších německých stávek za posledních 14 let se včera rozšířila na dalších šest spolkových zemí. Do práce podle odhadů odborů nepřišlo zhruba 22 000 zaměstnanců veřejné správy

Vlna největších německých stávek za posledních 14 let se včera rozšířila na dalších šest spolkových zemí.
Do práce podle odhadů odborů nepřišlo zhruba 22 000 zaměstnanců veřejné správy, ještě během týdne by se jejich počet měl zvýšit na 40 000. Protesty se tak dotýkají například fakultních nemocnic, mateřských školek, úřadů, divadel či popelářů.

Odboráři demonstrují proti záměru svého zaměstnavatele – bez náhrady mzdy zvýšit pracovní dobu z 38,5 na 40 hodin týdně. Podle nich jde ale o více než jen 18 minut práce denně navíc. „Přepočteno na rok, jsou to dva týdny práce zdarma navíc,“ argumentuje šéf odborového svazu ver.di, Frank Bsirske. „Spolkové země a obce chtějí navíc prodlouženou pracovní dobu využít k masívnímu snížení počtu zaměstnanců,“ dodává.

Stávkovat se proto podle něj bude dlouho, „dokud zaměstnavatelé neuznají, že nemohou svým pracovníkům jednoduše diktovat, jak dlouho mají pracovat“. Odbory, které musí demonstrantům nahradit ušlou mzdu, na to podle Bsirského mají dostatek finančních prostředků.

Protesty se rozrůstají

Druhá největší skupina demonstrantů, zhruba 4000 lidí, je pak v Dolním Sasku, což se týká například měst, jako je Wolfsburg nebo Hannover. I zde včera začal stávkovat odvoz odpadu a správa silnic. Odpadky v koších zůstanou ode dneška také v Hamburku, kde chce protestovat 1500 popelářů.

Naopak v Severním Porýní-Vestfálsku, které je nejlidnatější spolkovou zemí, stávkuje pouze personál ve fakultních nemocnicích. „Když kvůli stávce vypadne kuchyně, tak to žádná ztráta není,“ říká ironicky Mechthilde Schulzová, pacientka v jedné z kolínských nemocnic. „Mně vadí, že se odbory profilují na úkor pacientů,“ míní naopak Marko Fiatore, jehož vyšetření bylo kvůli stávce odloženo. Veřejnost ale na stávky povětšinou hledí spíše s nezájmem než s podporu.

Soukromé firmy už šetří

Tím argumentují také zástupci jednotlivých zemí a obcí. „Pro lidi v soukromých firmách je 40 hodin týdně běžné,“ říká i primátor dolnosaského Osnabrücku, Hans-Jürgen Flip. Podobně jako koncerny musí podle něj i město na nákladech šetřit, aby tak zvýšilo svou investiční sílu.

Sdílet tento příspěvek