EU schválila DPH. Vytápění zůstává ve snížené sazbě

14.02.2006
Konec snížené sazby DPH však neznamená, že výstavba nových bytů po roce 2008 zdraží.

Ministři financí Evropské unie dnes definitivně schválili dohodu o snížené sazbě daně z přidané hodnoty. Dohoda pro Českou republiku znamená, že dálkové vytápění elektřinou, plynem a uhlím zůstane natrvalo ve snížené sazbě DPH. Rekonstrukce bytů a domů zůstanou ve snížené sazbě do roku 2010 a bytová výstavba do roku 2008.


Konec snížené sazby DPH však neznamená, že výstavba nových bytů po roce 2008 zdraží. Česká vláda chce totiž vytvořit kategorii takzvaného sociálního bydlení, u kterého by se mohla snížená sazba DPH používat rovněž trvale. Podmínky chce nastavit tak, aby se do kategorie sociálního bydlení vešlo přes 70 procent nové výstavby.


O dohodu o výjimkách z DPH se vedly diplomatické boje. Návrh dohody z pera rakouského předsednictví odmítly koncem ledna Polsko, Kypr a Česká republika. Česko a Kypr si ale svůj postoj během týdne rozmyslely, a Polsko tedy zůstalo jedinou zemí, která ještě dohodu mohla zhatit. I polská vláda však z odmítavého stanoviska nakonec ustoupila. Ostatní státy upozorňovaly, že bez dohody by v zemích EU zdražily některé služby.

Sdílet tento příspěvek