Směrnice o liberalizaci služeb v EU je krůček od přijetí

16.02.2006
Z přijatého kompromisního textu klíčového článku směrnice vypadla zásada, že poskytovatel služby se v jiné zemi řídí svým domovským právem.

Evropský parlament schválil klíčový článek směrnice o liberalizaci služeb, který stanoví podmínky poskytování služeb mezi státy EU. Jde o kompromisní text hlavních politických klubů, z něhož vypadla zásada, že poskytovatel služby se v jiné zemi řídí svým domovským právem.


Poslanci se k tomuto ustanovení propracovali po hodině a půl vzrušeného hlasování o čtyřech stovkách návrhů změn a dodatků. Předpokládá se, že pokud tento článek prošel, bude podobnou většinou schválena i celá směrnice.


Pokud se to stane, bude členským zemím k dalšímu projednání předložen text, podle něhož mají zaručit volný přístup služeb z jiných států EU na své území. Zakazuje jejich diskriminaci, nerovné a nepřiměřené zacházení. Umožňuje ovšem úřadům hostitelské země, aby omezily či zakázaly přístup služeb z důvodů veřejné bezpečnosti, pořádku, zdraví či ochrany spotřebitelů.


Čeští poslanci nebyli se směrnicí spokojeni
Pravicoví poslanci z nových členských zemí se chystali tento článek odmítnout nebo se zdržet hlasování. V parlamentu koloval dopoledne návrh rezoluce vyjadřující nespokojenost se směrnicí o službách, kterou podepisovali europoslanci z České republiky, Slovenska, Polska, Maďarska a baltských zemí, a to bez ohledu na to, zda se chystali směrnici jako celek podpořit či nikoli.

Sdílet tento příspěvek