Liberalizace služeb? Jen kompromis

17.02.2006
Budou české firmy i po schválení směrnice stále narážet na administrativní překážky v zahraničí?

Českým podnikatelům se otvírají dveře do západní Evropy. Evropský parlament včera v prvním čtení schválil směrnici o liberalizaci služeb, která odstraňuje překážky pro působení živnostníků na cizích trzích.


Volný pohyb služeb je sice jedním ze základních principů Evropské unie, ale podnikatelé, řemeslníci a živnostníci dosud v zemích EU naráželi na nejrůznější administrativní překážky. Například česká firma, která chtěla podnikat v Nizozemsku, musela pro každého svého zaměstnance získat pracovní povolení od místních úřadů. To v praxi trvalo dlouhé týdny. Podobná omezení jsou například v Rakousku a Německu.


Bariérou pro větší aktivitu menších podnikatelů v zemích unie jsou také kvóty míst pro cizince a délka vyřizování pracovního povolení. „Oceňuji, že se tím Brusel zabývá. Ideální by ale bylo všechna omezení zrušit. Pak bychom nemuseli zboží jen prodávat, ale mít i další služby,“ říká Miloslav Kočárek, ředitel firmy Art and Deco Stone, která vyváží dekorativní objekty jako balustrády či fontány do Německa, Rakouska a Švýcarska. „Nyní to trvá tak dlouho a výsledek je tak nejistý, že to necháváme na našich obchodních partnerech.“


Tyto bariéry by po schválení směrnice zmizely. Státy by musely zřídit kontaktní místa, kde by se podnikatelé dozvěděli, co musí kvůli podnikání splnit. Pokud směrnice nakonec začne platit, státy si budou například muset vzájemně uznávat živnostenské listy nebo povolovat používání materiálů, které si podnikatel doveze z domova, ovšem pokud nepůjde o nebezpečné látky.


Zároveň ale směrnice dává členským zemím možnost za určitých okolností omezit nebo zakázat působení cizí firmy. Tyto okolnosti jsou podle kritiků směrnice příliš nejasné. „Odhlasovaný text směrnice znamená jen jedno: každá země si bude moci stanovit překážky, kterými zkomplikuje příchod českým firmám a živnostníkům. Například pod ochranu spotřebitele se dá skrýt prakticky jakákoliv regulace,“ řekl HN Jaromír Drábek, prezident Hospodářské komory ČR.


Podle analytika České spořitelny Petra Zahradníka debata o uvolnění služeb nekončí a schválený návrh rozhodně špatným směrem nejde. Je to ale jen dílčí krok, křehký kompromis, dodal. Pro Svaz průmyslu a dopravy ČR je schválení návrhu směrnice velkým zklamáním. Jeho prezident Jaroslav Míl uvedl, že rozsah směrnice se zásadně zúžil, protože z ní vypadly služby agentur práce, sociální služby a zdravotní služby, kromě soukromých zdravotních služeb. Podle jeho slov politici nejsou schopni překročit svůj stín: „Sice obecně proklamují liberalizaci služeb, ale reálné kroky neudělali. Veškerá energie na přípravu směrnice, původně zavádějící princip původu země, tím je vniveč.“


Česko se bude snažit text směrnice změnit tak, aby více odpovídal původnímu návrhu Evropské komise. Ten služby uvolňoval mnohem výrazněji. Takovou možnost bude mít už na březnovém summitu EU, který se má liberalizací služeb zabývat. Členské země pak návrh vrátí Evropskému parlamentu, který o něm bude hlasovat ve druhém čtení.
Pro kontroverzní směrnici hlasovala většina socialistů, křesťanských demokratů a liberálů. Proti byli komunisté, zelení nebo euroskeptici. Mizivou podporu si ale kompromis získal u pravicových poslanců z nových členských zemí, kterým vadí také vypuštění principu země původu.


Tito europoslanci po včerejším hlasování vydali společnou deklaraci, ve které kritizují omezení směrnice. Za české pravicové poslance ji podepsal Jan Zahradil (ODS).

Sdílet tento příspěvek