Směrnici o službách oklestila eurolevice

17.02.2006
Poslanci Evropského parlamentu za ODS: V chaosu jsme byli proti směrnici.

Směrnici o službách oklestila eurolevice

Dvě ze základních svobod EU nejsou dosud naplněny. Mnoho členských zemí omezuje volný pohyb pracovníků z jiných zemí a častá regulace brání volnému pohybu služeb. S druhou věcí měla pohnout směrnice o službách, kterou včera odhlasoval Evropský parlament. Záměrně říkám, že měla, protože levici se podařilo rozsah liberalizace výrazně omezit. Navíc bylo přijato velké množství pozměňovacích návrhů, jejichž dopad musí být teprve vyhodnocen.


Dvě zásadní zlepšení

Směrnice měla přinést dvě zásadní zlepšení. Navrhovala „princip jednoho kontaktního místa“ a „princip země původu“.
Jedno kontaktní místo znamená, že každá členská země musí zřídit kontaktní místo, kancelář, prostřednictvím které podnikatel může vyřídit všechny formality související s podnikáním.

Princip země původu znamená, že ten, kdo je oprávněn poskytovat určitou službu ve své domácí zemi, může ji poskytovat i jinde v EU. Postupuje tak podle pravidel, která lépe zná.

Existují oblasti, ve kterých je tento princip nežádoucí a kde je naopak nutné dodržovat pravidla „hostitelské“ země. Například pracovně právní vztahy, hygienické předpisy, předpisy bezpečnosti práce apod. Princip země původu se navíc týká pouze dočasného, nikoli dlouhodobého či trvalého poskytování služeb.


V chaosu jsme byli proti

Směrnice by v podobě, v jaké ji Evropská komise předložila parlamentu, přinesla obrovské výhody. Přinesla by vyšší kvalitu, snazší dostupnost (větší nabídku) a nižší ceny služeb.

K návrhu bylo ale předloženo více než patnáct set pozměňovacích návrhů. Zvláště v posledních týdnech se pozice měnily ze dne na den. Vznikl chaos.

Proto poslanci Evropského parlamentu za ODS směrnici nepodpořili. Ale ani jsme nehlasovali proti, protože při zamítnutí by byl jakýkoliv pokrok v liberalizaci služeb na dlouho zastaven.

Doufám, že směrnici odmítne Rada EU na svém březnovém summitu: vznikne tím prostor pro další projednávání a úpravy.
Autor je poslancem Evropského parlamentu za ODS

Sdílet tento příspěvek