Unie šlape koncernům na paty

17.02.2006
Komisařka EU pro hospodářskou politiku, Neelie Kroesová, se rozhodla prověřit poměry v evropském energetickém sektoru.

Unie šlape koncernům na paty

Komisařka Evropské unie pro hospodářskou politiku, Neelie Kroesová, se rozhodla důkladně prověřit poměry v evropském energetickém sektoru. Včera v Bruselu oznámila, že chce během krátké doby zahájit vyšetřování konkrétních firem podezřelých ze zneužívání dominantní pozice na trhu.

Jejich jména sice Kroesová nezveřejnila, řekla ale, že je má „v hlavě“. Jak ve svém dnešním vydání s odvoláním na zdroje blízké komisi píše deník Handelsblatt, jsou za možné kandidáty považovány například francouzský koncern EdF a německý E. ON. „Je jasné, že vedle Francouzů myslí i nás,“ řekl listu jeden z manažerů firmy, který nechtěl být jmenován.


Prověrka a pak vyšetřování

Impulsem k vyšetřování, která by mohla vyústit i v pokutu od antimonopolního úřadu, je více než půlroku trvající prověrka energetického průmyslu. Během ní podle Kroesové vyšly najevo „závažné chybné vývoje“ na evropském trhu s elektřinou a plynem. Za kritické kromě Francie a Německa komise označila také trhy v jižní Evropě, vzorová je naopak Velká Británie.

Ta v liberalizaci svého trhu koncem devadesátých let zatím zašla nejdále. Existuje zde pouze jeden provozovatel sítě – National Grid, který je na distributorech nezávislý. Nad cenami pak dohlíží regulační úřad. Mnohými distributory jsou navíc zahraniční koncerny.

Trnem v oku je komisi především vysoký stupeň koncentrace firem v oblasti velkoobchodů, kdy je na trhu málo nových hráčů a společnosti tak mají možnost zvyšovat ceny.

„Mnozí zákazníci způsobu, jakým jsou ceny stanovovány, nedůvěřují,“ řekla Kroesová.

Dalšími závadami je nedostatečná možnost zákazníků svobodně si vybrat svého dodavatele, slabá transparentnost trhu s elektřinou, dlouhodobé smlouvy o odběru či chybějící volný přístup k sítím. „Noví distributoři se nemohou na trh dostat a nabídnout své služby zákazníkům,“ kritizovala komisařka. Potíž je i v tom, že trhy plynu a elektřiny zůstávají národními trhy bez pořádné přeshraniční konkurence.

Výsledky dosavadního vyšetřování chce nyní komise projednat s jednotlivými distributory. Pokud se po setkání situace nezlepší, hrozí Kroesová zalarmováním úřadu pro hospodářskou soutěž.

„To se stane velmi brzy, možná ještě před letní přestávkou,“ řekla. „Chceme udělit výstražný trest a dát tak signál veřejnosti,“ dodala.

„Můžete to brát jako přátelské varování,“ řekla pak Kroesová na adresu energetických koncernů.

Podle Handelsblattu její razantní přístup společnosti překvapil. Antimonopolní úřad může koncernům udělit pokutu až do výše deseti procent jejich ročního obratu, zatím tak ale ještě nikdy neučinil.

Němci už se musí lepšit

Sdílet tento příspěvek