Evropská komise zatlačí na Německo kvůli internetu

20.02.2006
Evropská komise pohrozí Německu podáním žaloby k Evropskému soudnímu dvoru (ESD), pokud neotevře svůj trh s vysokorychlostním internetovým připojením.

Evropská komise dnes pohrozí Německu podáním žaloby k Evropskému soudnímu dvoru (ESD), pokud neotevře svůj trh s vysokorychlostním internetovým připojením. Berlín totiž hodlá v dubnu přijmout zákon, který by chránil největší telekomunikační firmu v Evropě – Deutsche Telekom – před konkurencí v oblasti super-rychlého připojení VDSL. To odporuje evropským zákonům. Pokud se Německo nepodřídí, případ může vyústit až v rozsudek ESD, který by dal Berlínu vysoké pokuty.

Spor může rozhodnout o osudu nového evropského zákona o fungování telekomunikačního trhu. Ten nyní přezkoumávají členské státy. Pokud legislativa projde, měla by platit zhruba od roku 2010.

Německo musí podle EK liberalizovat svůj trh s internetovým připojením, aby nadále tragicky nezaostávalo za jinými vyspělými státy v počtu vysokorychlostních připojení. To má jen 11,5 procenta německých domácností. V Beneluxu a ve Skandinávii má toto připojení kolem 20 procent domácností. Celoevropský průměr dosahuje 12 procent.

Deutsche Telekom hodlá do vybudování přípojek VDSL investovat tři miliardy eur. Do dvou let chce jejich prostřednictvím nabízet v 50 německých městech nejen super-rychlý internet, ale například i televizní vysílání. Německé vládě ale pohrozil, že pokud mu neumožní stanovovat ceny, za nichž budou využívat sítě VDSL konkurenční firmy, své plány zruší.

Sdílet tento příspěvek